Bernard Haitink krijgt twee Edisons

AMSTERDAM, 1 MAART. Dirigent Bernard Haitink heeft dit jaar twee Edisons gewonnen: een voor zijn Philipsopname van de Derde symfonie van Mahler met de Berliner Philharmoniker m.m.v. Jard van Nes en een voor zijn EMI-opname van Wagners Götterdämmerung met koor en orkest van de Beierse omroep. Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra Orchestra kregen een Edison voor de Erato-opname van de Haydn-symfonieën nrs. 83 t/m 85.

Andere Edisons werden vanmiddag in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw toegekend voor een Decca-opname van de 20-jarige pianist Peter Jablonski en het Royal Philharmonic Orchestra o.l.v. Vladimir Ashkenazy; een l'Oiseau-Lyre-plaat met middeleeuwse muziek van het New London Consort van Philip Pickett; een DG-opname met Prokofjev-muziek van violist Gidon Kremer en pianiste Martha Argerich; een Sony-opname met Brahmsmuziek van pianist Emanuel Ax; een Teldec-plaat met Haydns Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze o.l.v. Nikolaus Harnoncourt; een Hyperion-opname met Wolfliederen door sopraan Arleen Augér en pianist Irwin Gage; een DG-plaat met muziek van Witold Lutoslawski door het BBC Symphony Orchestra o.l.v. de componist; de 32 cd's tellende Wagner-editie van Philips; de NM Classics-opnamen van kamermuziek van Ton de Leeuwen en van muziek van Hendrik Andriessen door het Radio Kamerorkest o.l.v. David Porcelijn en voor de negen Acousmatrix-cd's gewijd aan de ontwikkeling van de electronische muziek, uitgebracht door de BV Haast, het platenlabel van Willem .

In totaal waren er dit jaar 263 inzendingen, tien procent meer dan vorig jaar. De jury o.l.v. Rob Edwards bestond uit Clarijalke Barkhuis, Maarten Brandt, Menno Feenstra, Sytze Smit en Willem Vos.