Vier DAF-dochters failliet, nieuwe NV formeel van start

EINDHOVEN, 27 FEBR. De aandeelhouders (Nederlandse en Vlaamse overheid, banken en andere financiers) hebben gisteren het nieuwe DAF Trucks NV formeel opgericht. Voor vier werkmaatschappijen van DAF is de surséance van betaling al omgezet in faillissement. In het nieuwe bedrijf worden de vrachtwagenactiviteiten van DAF in sterk afgeslankte vorm voortgezet.

Failliet zijn inmiddels Van Doorne's Bedrijfswagenfabriek, DAF International, DAF Nederland en DAF Onroerend Goed Maatschappij. Voor de holding - DAF NV - was de surséance gisteren nog niet beëindigd.

Niet bekend

De Kamerleden Tommel (D66) en Rosenmöller (Groen Links) blijven ongelukkig met het aanblijven van Baan. “ Het is verwonderlijk als hij ondanks de legio gemaakte managementfouten gewoon kan blijven zitten.” De oude commissarissen mogen volgens Tommel in ieder geval niet terugkeren. “Zij dragen de eindverantwoordelijkheid voor het fiasco.” Tommel vindt dat er over al dit soort kwesties helderheid moet komen in het later te houden Kamerdebat over DAF. Ook bestuurder G.van Os van de Unie BLHP vindt dat er bij het nieuwe DAF een compleet nieuwe raad van commissarissen moet komen.

In Eindhoven staan gedurende het hele weekend tal van hulpverleners paraat voor de opvang en begeleiding van ex-werknemers van DAF. Het bedrijf heeft alle huisartsen in de regio gevraagd zoveel mogelijk beschikbaar te zijn. De instellingen voor maatschappelijk werk zijn vandaag en morgen 24 uur telefonisch bereikbaar.

Vandaag kregen alle 5.200 werknemers van DAF een brief thuisbezorgd, waarin staat dat ze zijn ontslagen. In ruim 2.700 enveloppen zat nog een tweede brief, waarin een baan wordt aangeboden bij het nieuwe DAF.

In de ontslagbrief adviseerde DAF aan om zonodig contact op te nemen met de huisarts. Voor ex-werknemers die na ontvangst van de brief aanvullende informatie wilden is bij DAF het hele weekend een speciaal telefoonnummer bemand.

Volgens een woordvoerder van de bedrijfsgezondheidsdienst van DAF hebben zich de afgelopen weken al veel werknemers gemeld met lichamelijke en geestelijke klachten. De gezondheidsdienst meent dat de werknemers van DAF op dit moment te maken hebben met een keihard trauma en dat ze gedompeld zijn in een rouwproces net als bij het verlies van een levenspartner.

Het Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening opent maandag in Eindhoven een speciaal kantoor voor ex-DAF-werknemers. Vanuit dat kantoor zullen medewerkers van een daarin gespecialiseerd bedrijf ongeveer 6.000 bedrijven in de regio benaderen met de vraag of er nog vacatures zijn. De verwachting is dat dit ongeveer 2.000 vacatures zal opleveren. Bij de arbeidsbureaus in Zuidoost-Brabant zijn de afgelopen dagen al 350 vacatures gemeld. In het informatiecentrum dat het RBA de afgelopen week had ingericht op het fabrieksterrein van DAF hadden zich al ruim 1.000 werknemers laten inschrijven als werkzoekende.