Sydney belooft vriendelijke, veilige en gezonde Spelen

SYDNEY, 27 FEBR. Begin deze maand staakte het personeel op Kingsford Smith, de luchthaven van Sydney, voor twee dagen wegens een financieel geschil. Tienduizenden reizigers werden er door getroffen. Ook twee vooraanstaande leden van het Internationale Olympische Comité liepen in de chaos flink oponthoud op. Boze briefschrijvers in de dagbladen beweerden daarna pessimistisch dat “deze domme actie” de stad de Olympische Spelen in het jaar 2000 zal kosten.

Vertraging is altijd vervelend, maar vooral met een reis van vele uren voor de boeg. En Sydney en Australië liggen voor vrijwel iedereen in de wereld ver weg. Dat is ook het grote minpunt van de schitterende havenstad in de strijd om de olympische organisatie van 2000. Daar zijn de organisatoren zich van bewust. Ze hebben aangekondigd dat Sydney, één van de zeven kandidaat-steden, indien het de Spelen krijgt toegewezen de reiskosten van alle deelnemers en officials voor haar rekening zal nemen, inclusief het vervoer van de paarden en boten. Dat kost ongeveer 45 miljoen gulden. “Het moet de pijn van het verre reizen een beetje verzachten”, aldus Hamish Fraser, één van de stafleden van het plaatselijke olympische bureau.

Het blijft echter een feit dat Sydney ver van het vuur zit. Het is niet eenvoudig om een gedegen lobby op touw te zetten. Een IOC-lid vliegt eenmaal minder snel naar Australië dan naar Duitsland (Berlijn), Engeland (Manchester), Italië (Milaan) of Turkije (Istanbul). Sydney had tot nu toe dertig van die zeer belangrijke keuzeheren op bezoek. Volgens Fraser waren ze erg enthousiast. Ook de Nederlandse vertegenwoordiger, Anton Geesink, had het er naar zijn zin, aldus Fraser. Lachend: “Hij heeft hier terloops ook nog een paar kinderen van de judomat gegooid.” Fraser zoekt op de muur waar alle prominente bezoekers van het olympische kantoor hun handtekening hebben gezet tevergeefs naar de krabbel van Geesink. “Hij moet er toch bij staan.”

Fraser en zijn collega's proberen de vrees te verbergen dat de afgelegen positie van het land straks op 23 september in Monte Carlo bij de officiële aanwijzing een te groot struikelblok zal blijken. Ze maken op de veertiende etage van een luxe torenflat in de buurt van de haven van Sydney een zelfverzekerde indruk. “Wie ons verslaat moet wel een erg goed programma hebben”, zegt Fraser, voormalige Zuidafrikaans hockey-international en één van de weinige buitenlandse leden van de Nederlandse club De Batavieren.

In alle andere kandidaat-steden wordt Sydney als de grootste concurrent genoemd, meestal samen met Beijing. Australië zelf vindt dat het de Spelen verdient. Het sportfestijn werd tot nu toe slechts één keer, in 1956 in Melbourne, in dat deel van de wereld gehouden. Brisbane (1992) en Melbourne (1996) deden recent een vergeefse poging de Olympische Spelen binnen te halen. Dan moet het nu maar met Sydney, de grootste stad van Australië, lukken, beweren de Aussies.

Het valt niet te ontkennen dat Australië een echte sportnatie is. Het behoort met Griekenland en Groot-Brittannië tot de drie landen die deelnemers bij alle Spelen sinds 1896 hebben gehad. Australië eindigde in Barcelona op de tiende plaats in het medailleklassement met zeven gouden, negen zilveren en elf bronzen medailles. Dat is een flinke oogst voor een land van slechts zestien miljoen inwoners.

In een onafhankelijke enquete spraken negentig procent van de ondervraagde inwoners van Sydney zich uit voor het organiseren van de Olympische Spelen. 1993 is in Australië uitgeroepen tot jaar van de sport en "Australian Day', de onafhankelijkheidsdag op 26 januari, stond dit jaar in het teken van de Spelen 2000. De stad hangt sindsdien vol met vlaggen met het kleurrijke olympische vignet, ontworpen door een aboriginal-kunstenaar. Op alle tv-stations wordt met grote regelmaat een filmpje getoond waarin Sydney als olympische stad wordt aangeprezen. Daarbij is "Share the Spirit' de slogan.

Een gebied van 650 hectare aan de oostzijde van Sydney, Homebush Bay, is voorbestemd om het olympisch centrum te worden. Het is staatseigendom en ligt momenteel voor het grootste deel braak. Daar zal het deelnemersdorp en de accommodaties voor veertien takken van sport worden gebouwd. Het al aanwezige hockeystadion waar het Nederlands vrouwenelftal in 1990 wereldkampioen werd zal worden gerenoveerd en komt aan de rand van het olympische gebied te liggen.

De organisatoren melden vol trots dat voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Spelen alle deelnemers in één dorp kunnen worden ondergebracht. Alle accommodaties, ook die buiten Homebush Bay, zullen van daaruit binnen een half uur te bereiken zijn. Veel vervoer zal ook over het water kunnen worden uitgevoerd. In Barcelona werd ondermeer het roeien op een paar uur rijden van de stad gehouden. Ook de meeste andere kandidaat-steden voor 2000 hebben er naar gestreefd “compacte Spelen” te organiseren.

Greenpeace zal, vermeldt het officiële bidbook van Sydney, nauw bij de aanleg van de olympische accommodaties worden betrokken. Een dergelijke samenwerking wordt tegenwoordig zeer op prijs gesteld door de olympiërs. Fraser: “We hebben iedereen gevraagd bouwplannen in te sturen voor het olympische dorp. We kregen 102 inzendingen. Uiteindelijk zijn de plannen van vijf gebruikt. We wisten niet wie dat waren. Toen de enveloppes werden opgemaakt bleek Greenpeace één van de winnaars van de competitie te zijn.” Voor Sydney 2000 is voorlopig een begroting van 1,2 miljard Amerikaanse dollar opgesteld.

Het is de bedoeling dat de Olympische Spelen in Sydney in de periode van 16 september tot en met 1 oktober worden afgewerkt. Dan is de gemiddelde temperatuur in de stad tussen de zestien en twintig graden. Dat maakt het mogelijk de finales van het atletiek overdag en op prime time in de Verenigde Staten te houden. Volgens Fraser lopen, gooien en springen de atleten zelf ook het liefst bij daglicht. “Daarom verwacht ik wereldrecords.”“En”, vervolgt Fraser, “de angst voor de dunne ozonlaag boven Australië is ongegrond. In de periode van de Olympische Spelen is die dikker dan boven Berlijn.”

De Australiër Kevan Gosper, één van de vice-voorzitters van het IOC, heeft zijn landgenoten al gewaarschuwd niet te veel de minpunten van de andere kandidaten te benadrukken. Dat maakt geen goede indruk. De sportbestuurder vindt dat Sydney alleen van zijn eigen kracht moet uitgaan.

Fraser: “Het zullen echte Australische Spelen worden, vriendelijk, gezond, veilig, comfortabel en helemaal voor de sporters.”

    • Hans Klippus