Om "bedrijfseconomische redenen' na algemeen directeur ook de trainer weg; Looyen vervangt Verbeek bij Groningen

GRONINGEN, 27 FEBR. Pim Verbeek is met onmiddellijke ingang weg als trainer bij FC Groningen. Dat gebeurde een dag na het vertrek van algemeen directeur Henk Nienhuis. De prestaties van Groningen vallen deze competitie zwaar tegen. De ploeg staat in het onderste deel van de ranglijst in de eredivisie en werd anderhalve week geleden in het bekertoernooi door Den Bosch uitgeschakeld. Leen Looyen, onlangs ontslagen bij het Zwitserse Sankt Gallen, maakt het seizoen als trainer af in het Oosterparkstadion.

Wim Everards, voorzitter van de Raad van Commissarissen van FC Groningen, voerde “bedrijfseconomische redenen” aan voor de verrassende breuk met Verbeek. Volgens hem wil de clubleiding met deze maatregel de neergaande spiraal ombuigen. De verkoop van seizoenkaarten voor het volgende seizoen en het aantrekken of behouden van sponsors waren belangrijke factoren, die in de besluitvorming hebben meegespeeld.

Pim Verbeek had nog een contract voor volgend seizoen bij Groningen. Hij was de opvolger van de naar PSV vertrokken Hans Westerhof. Met Verbeek is een afvloeiingsregeling overeengekomen. Eerder diende hij zijn dienstverband met Feyenoord niet uit. Everards stelde het op prijs, dat Verbeek zijn persoonlijke belang ondergeschikt had gemaakt aan het clubbelang. “Dat heeft de onderhandelingen bespoedigd.” Technisch directeur Martin Koeman, vader van Ronald en Erwin, is nu nog de enige van de oorspronkelijk staf die het seizoen bij Groningen zal afmaken.

“Een voortzetting van de samenwerking met Verbeek was niet wenselijk”, legde voorzitter Everards gisteravond uit. “We hebben een nieuwe man nodig, die voor nieuwe impulsen moet zorgen. We moeten het vertrouwen van het publiek en de sponsors herwinnen. Alleen op die manier kan het budget voor het volgende seizoen worden veiliggesteld.”

Voor aanvoerder Edwin Olde Riekerink, die met zijn ploeggenoten nadrukkelijk het vertrouwen in de Rotterdamse coach had uitgesproken, kwam de maatregel van het bestuur volslagen onverwacht. Enkele uren voor de mededeling had Verbeek de A-selectie in het Drentse Gasselte nog getraind. Het bericht van het ontslag sloeg bij de spelersgroep in als een bom. Olde Riekerink: “Het wegsturen van Nienhuis was al een ingrijpende maatregel. Niemand had verwacht dat een dag later ook Verbeek zou vertrekken. Ik vind het heel triest voor hem. Ik blijf Verbeek verdedigen. We hebben prima met hem gewerkt. Alleen de prestaties vielen tegen. Hij is het slachtoffer geworden van de situatie bij FC Groningen.”

Over de keuze van Leen Looyen als opvolger wilde Olde Riekerink niet veel kwijt. “Ik ken hem alleen van naam. We moeten Looyen een kans geven. Met hard werken kunnen we deze zwarte periode overwinnen.” Looyen zal zondag al op de bank zitten. Groningen speelt dan thuis tegen FC Utrecht. (ANP)