Nog onduidelijkheid over daders; Bomexplosie New York: zeven doden

NEW YORK, 27 FEBR. Een bomexplosie in een ondergrondse parkeergarage van het 412 meter hoge World Trade Center in New York heeft gisteren aan zeker vijf mensen het leven gekost. Meer dan 700 mensen zijn gewond, voornamelijk door het inademen van rook, en er is voor miljoenen dollars schade aangericht.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is volgens de politie telefonisch opgeëist door negen verschillende groepen.

Gistermiddag om achttien over twaalf (plaatselijke tijd) zagen ooggetuigen een steekvlam en had de ontploffing plaats. Van twee ondergrondse verdiepingen werden plafond en vloer weggeblazen waardoor een gat van tientallen meters in doorsnee ontstond.

Het plafond van het PATH-treinstation, de ondergrondse verbinding met New Jersey, stortte in. Aan de kant van West Street werd door de kracht van de ontploffing een stalen garagedeur uit zijn scharnieren gedrukt.

In de parkeergarages daarboven brak brand uit, waarvan de rook zich in de gebouwen verspreidde. Gesproken wordt van een autobom in het deel van de garage waar de Secret Service, een particuliere bewakingsdienst die de president, de vice-president en hun families moet beschermen. In de garage staan ook de presidentiële dienstauto's. De verantwoordelijkheid is volgens sommige bronnen opgeëist door een Kroatische groep, die een kwartier vóór de explosie telefonisch melding maakte van de bom. Ook een Bosniër en iemand die zei te spreken namens het "Servisch bevrijdingsfront' belden op met de mededeling de bom te hebben geplaatst. De politie heeft deze claims niet bevestigd. De Federale recherche, de FBI, heeft de zaak in onderzoek.

Duizenden mensen in het gebouw werden omstreeks kwart over twaalf verrast door het knipperen van het licht en het geluid van de explosie, die alles in en om het complex deed schudden. Op bijna alle 110 etages van de gebouwen viel de stroom uit. Ooggetuigen vertelden dat sommige liftknoppanelen in de gangen ontploften. Rook verspreidde zich door de liftschachten en trappenhuizen, maar geen enkele rookdetector gaf alarmsignalen. Vooral toren 2 werd zwaar getroffen.

Sommige mensen sloegen de ruiten in voor frisse lucht, anderen liepen meteen langs de nooduitgangen naar beneden. In sommige trappenhuizen was ook de noodverlichting uitgevallen. “We waren op de 107de verdieping aan het lunchen”, vertelde een effectenmakelaar van Dean Witter, met een zwart besmeurd gezicht. “Opeens gingen alle lichten uit. Ik heb mijn mes en vork neergelegd en ben opgestaan. We zijn langs de trap naar beneden komen lopen.”

Het World Trade Center bestaat uit twee torens ("Twin Towers') van 110 verdiepingen en één lager gebouw. In het complex werken ongeveer 130.000 mensen.

Het complex, dichtbij Wall Street op de zuidelijke punt van Manhattan, ligt in het hart van de financiële wereld. In de gebouwen zijn tientallen banken en effectenkantoren gevestigd.

    • Lucas Ligtenberg