Mishandelde Turkse beren krijgen eigen bos

ROTTERDAM, 27 FEBR. Vijftien mishandelde beren uit Turkije krijgen van Ouwehands Dierenpark een eigen "berenbos'. De dieren hebben jaren achtereen kunstjes moeten vertonen als toeristische attractie.

Geld verdienen met een beer is in Turkije wettelijk verboden maar de Turkse regering staat het, bij gebrek aan opvang van de dieren, oogluikend toe. Ze heeft echter gezegd de mishandeling een halt toe te zullen roepen als andere landen kunnen helpen met permanente opvang van de dieren. Samen met "Libearty', een Engelse beren-bevrijdingsorganisatie, gaat Ouwehands dit nu doen.

In twee hectare bos bij Rhenen komen bessenstruiken en een meer met forellen zodat de beren zelf bessen kunnen plukken en vissen. Voor bezoekers wordt een tunnel en een hoge uitkijktoren gebouwd van waaruit ze de beren kunnen bekijken.

Naar schatting tweehonderd beren leiden in Turkije een "circus'-leven ter vermaak van toeristen. Met een ketting aan een ring door hun neus moeten ze in het hoogseizoen achttien uur per dag dansen en met toeristen op de foto, vertelt een woordvoerster van de dierentuin. “'s Nachts wordt hun ketting ingekort tot een meter en moeten ze slapen op rotsblokken.”

“De beren zijn psychisch gestoord”, aldus de woordvoerder. “Als klein beertje zijn ze gevangen genomen en vervolgens hun hele leven mishandeld.” De psychische schade die de beren hebben opgelopen is te zien aan hun gedrag, vertelt ze. “Ze wiebelen constant op vier poten heen en weer en draaien rondjes op een oppervlakte van een vierkante meter.” Ouwehands is sinds 1991 bezig met het berenproject. Griekenland deed toen een verzoek om opvang van in totaal twintig beren. Maar een rijke Griek heeft inmiddels een stuk land voor hun gekocht.

“De opvang van deze beren is slechts het begin”, zegt de woordvoerster. In Japan en India worden beren als attractie gehouden in een betonnen kuil met een rooster erop. Bij sommigen wordt gal afgetapt als ingrediënt voor een seksueel stimulerende drank. In Afganistan en Pakistan houdt men berengevechten. Klauwen en tanden van de beren worden uitgetrokken, waarna twee pitbulls op hun worden losgelaten.

Tot dusver is het berenbos van Ouwehands Dierenpark het enige in Europa. De woordvoerster hoopt dat ook elders snel opvangmogelijkheden komen voor de beren. “Er zijn alleen al tweehonderd Turkse beren die hulp nodig hebben en wij hebben er maar plaats voor vijftien.”