Kasparov en Short slaan handen ineen: nieuwe bond

LONDEN, 27 FEBR. Als twee gezworen vijanden als Gari Kasparov en Nigel Short de handen ineenslaan, kraait het oproer in de schaakwereld luider dan ooit. De twee grootmeesters hebben gisteren de schaakwereld op zijn kop gezet met de oprichting van een eigen bond.

Wereldkampioen Kasparov en uitdager Short weigeren hun tweekamp om de wereldtitel schaken onder jurisdictie van de FIDE, wereldschaakfederatie, te spelen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de grootmeesters dat zij een nieuwe professionele schaakfederatie (PCA) hebben opgericht en roepen zij potentiële kandidaten op aanbiedingen voor de organisatie van de tweekamp tot de nieuwe bond te richten.

Door tijdgebrek heeft Short nog geen ruggespraak met andere topspelers gehouden. “Ons initiatief moet als een opstand van de spelers tegen de officials worden gezien. Als de collega's ons steunen, betekent dat het einde van de FIDE.” Volgens Short had hij Kasparov twee dagen geleden het voorstel gedaan en was de wereldkampioen snel accoord. “We zijn niet bereid tot een compromis met de FIDE”, benadrukte de Brit.

Kasparov en Short zijn verbolgen over de eigenzinnige handelwijze van de FIDE. Die wees zonder overleg met de spelers de tweekamp toe aan Manchester, de woonplaats van Short. Manchester bood een bedrag van ruim drie miljoen gulden voor de match over 24 partijen, die in augustus zou beginnen. Beide spelers keren zich af van dit beleid van de FIDE. Zij vinden dat zij geraadpleegd hadden moeten worden. Beide schakers zullen tien procent van het prijzengeld van het WK in de kas van de nieuwe bond deponeren. Over de rol van de GMA, de vakbond van grootmeesters waarvan Short voorzitter is, wordt niet gesproken. Aanbiedingen voor de tweekamp om de wereldtitel dienen voor 19 maart bij de PCA binnen te zijn.

De reactie van de FIDE op de rebellie van Short en Kasparov kwam gisteravond laat vanuit Luzern. In een persverklaring kondigde de bond juridische maatregelen tegen het tweetal aan. “Alleen de FIDE mag wedstrijden om de wereldtitel organiseren. We zullen alle juridische middelen aanwenden om dit recht te beschermen.” (ANP/Reuter)