Het is een vogel! Een vliegtuig! Het is Superman!

Classic Cartoon festival, Superman, Veronica, Ned. 2, 18.20 - 18.25.

Toen tekstschrijver David Newman werd gevraagd waarom hij zich inliet met zo"n figuur als Superman - hij werkte mee aan drie films over de Amerikaanse held - antwoordde hij: “Je vraagt toch ook niet aan een Engelse schrijver waarom hij zich bezighoudt met koning Arthur?”

Zo is het maar net. Amerika heeft zijn eigen mythische helden. Superman is daarvan sinds zijn eerste optreden (juni 1938 in Action Comics) heel lang de onbetwiste leider geweest. Jerry Siegel en Joe Shuster, de geestelijke vaders van de man van staal, creëerden hun held naar het voorbeeld van “Samson, Hercules en alle andere sterke mannen die we kenden, allemaal verenigd in een figuur, alleen dan nóg meer”, zoals zij later vertelden.

Idealistisch, optimistisch, eerlijk en met een onverwoestbaar geloof in het goede van de mens, ging Superman het gevecht aan tegen Het Kwaad, onder het motto: “Do good to others, and every man can be a superman.”

Onlangs verloor de onkreukbare halfgod het leven in een gevecht met een vage vijand die van amok maken zijn roeping had gemaakt. Cynici geloven dat zijn dood werd veroorzaakt door zijn teruglopende populariteit en zien hierin de toestand van de Verenigde Staten weerspiegeld, optimisten verwachten dat Superman binnenkort weer ijzersterk terugkomt. Aan Supermans alter ego Clark Kent zal het niet liggen: die woonde al sinds jaren in Metropolis op de Clinton Avenue nummer 344.

Veronica zendt de komende weken tien van de korte Superman-tekenfilms uit die de studio Max Fleischer rond 1960 maakte voor de Paramount Studio's.

In deze afleveringen is een eendimensionale vechter tegen het kwaad neergezet, maar wat de filmpjes zo onweerstaanbaar maakt zijn de muzikale arrangementen van Sammy Timberg, die de hele geschiedenis van de Amerikaanse avonturenfilms nog eens in muzikale noten samenvat, de Raymond Loewy-achtige voertuigen en de mooi uitgelichte gebouwen van de stad Metropolis.

En waar vindt men een mooiere symbiose van standwerkerstaal en po"ezie: “Faster than a speeding bullet! More powerful than a locomotive! Look! Up in the sky! It's a bird! It's a plane! It's Superman!

    • Dik Rondeltap