GRIEKEN (1)

Nederland is maar een klein land, dus waag ik me aan een voorspelling van degenen die de stormvlag van pseudo-wetenschappelijkheid zullen hijsen tegen inhoud en strekking van Bastiaan Bommeljé's bijdrage over het "hellenofascisme' in het Boekenbijvoegsel van 13-2-1993 ("Laat iedereen Griek worden').

Daar zal dan allereerst de zogenaamde Indo-Europeanist Beekes uit Leiden zijn die tegen alles storm loopt waar niet zijn imprint onder staat: de man is gewoon een ordinaire classicus. Dan wellicht nog enkele "mycenologen' en "archeologen' die onze universiteiten rijk zijn: het gaat hier in feite om 19de-eeuwse graeci en klassieke pseudo-estheten waarbij de frustraat Winckelmann vergeleken een beginneling was. Ze zijn van het soort dat Bommeljé zo treffend heeft getypeerd. Ik waag me nog aan een tweede voorspelling, namelijk dat Latinisten veel minder behept zijn met romano-racisme en dus ook in veel mindere mate aan het getier zullen deelnemen dan hun Griekse vakbroeders.

    • Drs. Jan Best