Grafiek: Vorig jaar boekten Nederlanders zo'n ...

Grafiek: Vorig jaar boekten Nederlanders zo'n 585.000 wintersportvakanties, 31.000 minder dan een in het seizoen 1990-1991.

Dit jaar gaan waarschijnlijk weer meer mensen skiën. De NBBS meldt een stijging van het aantal boekingen met tien procent. De grote winnaar dit jaar is - volgens de boekingen tot nu toe van de NBBS - Frankrijk. Vergeleken met het vorige seizoen stijgt het aantal Nederlanders op de Franse pistes met 35 procent. Op de Italiaanse bergen zullen daarentegen minder Nederlanders te vinden zijn. Boekingen naar Italië lopen 15 procent achter bij het vorige seizoen. Frankrijk dankt de toename van zijn populariteit aan de grote en hoge, dus relatief sneeuwzekere, skigebieden.

Het wintersportland bij uitstek blijft echter Oostenrijk. Vorig jaar hielden ongeveer 340.000 Nederlanders een wintersportvakantie in Oostenrijk, zo'n 58 procent van alle sneeuwvakanties. Vooral de combinatie van skiën en après-ski in Oostenrijk lijkt Nederlanders aan te spreken. Onder de jongeren worden avontuurlijke vakanties - zoals tourskiën en parapenten - steeds populairder. Veel jongeren staan al sinds hun kleuterleeftijd op de ski's en willen iets nieuws proberen. Tourskiën is het maken van een tocht door de bergen buiten de geprepareerde pistes met een gids. Parapenten is met een parachute op de rug de berg afskiën om dan op te stijgen en aan de parachute een tocht tussen de bergen te maken. (Onderzoek: Niek den Tex)