Eigen vermogen Wereldhave lager

Het onroerend-goedbeleggingsfonds Wereldhave, de op een na grootste in Nederland, heeft het eigen vermogen vorig jaar opnieuw met enkele honderden miljoenen guldens zien dalen.

Niet alleen zakte het directe beleggingsresultaat naar 85,2 miljoen gulden (1991: 92,8 miljoen gulden), maar ook behaalde Wereldhave een negatief indirect beleggingsresultaat van 324,6 miljoen gulden. Wereldhave wil een lager dividend uitkeren 7,25 gulden (1991: 8 gulden), zo heeft de onderneming vrijdag bekend gemaakt. Het is voor het eerst sinds 1987 dat Wereldhave zijn dividend verlaagt.

Wereldhave heeft last van de malaise op de onroerend-goedmarkten. Het fonds bezit veel gebouwen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Door de recessie in die landen is de leegstand sterk toegenomen en staan de huuropbrengsten onder druk.

Vooral het Verenigd Koninkrijk zorgt voor problemen. In dat land heeft Wereldhave volgens de laatste cijfers 23 procent (1991: 29 procent) van zijn portefeuille ondergebracht. De val van het pond sterling vorig jaar had een sterk negatieve invloed op het indirecte beleggingsresultaat. Wereldhave moest daardoor een verlies accepteren van ruim 100 miljoen gulden. Eind 1991 stond het pond in de boeken voor 3,20 gulden. Ultimo vorig jaar was de waarde gezakt tot 2,75 gulden, een min van veertien procent.

Wereldhave ziet al enkele jaren het vermogen verminderen door de onrust op de valutamarkt en de malaise op de onroerend-goedmarkten. In 1990 werd 89,2 miljoen gulden afgeschreven en het jaar daarop ging het eigen vermogen met 318,7 miljoen gulden omlaag. Daardoor zakte het eigen vermogen van bijna 2 miljard gulden naar 1,5 miljard gulden eind 1991. Naar verwachting zal het eigen vermogen eind 1992 uitkomen op ongeveer 1,2 miljard gulden.