Economische groei in VS groter dan verwacht

NEW YORK, 27 FEBR. De groei van het bruto binnenlands produkt (BBP) in de Verenigde Staten bedroeg in het vierde kwartaal van vorig jaar 4,8 procent. Het is de sterkste stijging sinds het laatste kwartaal van 1987. Dat heeft het ministerie van handel gisteren bekendgemaakt.

Het BBP, de som van alle goederen en diensten van Amerikaanse bodem uitgedrukt in dollars, bedroeg op jaarbasis 57,8 miljard dollar. Eerder was de stijging geraamd op 3,8 procent. De export bleek echter iets meer toegenomen en de particuliere consumptie vertoonde ook een grotere groei dan op grond van de eerste gegevens in januari bekend was. Het nauwkeuriger percentage van gisteren lag iets boven de verwachtingen van economen.

De BBP-groei bedroeg in het derde kwartaal van vorig jaar 3,4 procent. Hoewel analisten niet verwachten dat het BBP in het eerste kwartaal van dit jaar net zo hoog zal liggen als over het vierde kwartaal van 1992 het geval is, zal het BBP-cijfer zeker boven de 3 procent blijven. Daarmee zal de recessie van 1991 definitief verleden tijd zijn.

Gisteren werd ook bekend dat de index van het consumentenvertrouwen, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan, 85.5 (1966=100) bedraagt. Het cijfer, dat nagenoeg gelijk is aan dat van januari, is het resultaat van een enquête in de periode na het bekendmaken van Clintons plannen en wordt als gunstig gezien.

    • Lucas Ligtenberg