Drentse droomzege in Scheveningen

Hoe trek ik buiten het seizoen gasten aan? Dat is het klassieke probleem van iedere badplaats. Zelfs een beroemd oord als Scheveningen zal op deze vraag een passend antwoord dienen te geven. Dat lukt ze daar overigens vrij aardig. De Stichting Toerisme Den Haag organiseert allerlei evenementen die een breed maatschappelijk terrein beslaan. Zo wordt in het Kurhaus Hotel al meer dan een decennium iedere winter een bridgetoernooi gehouden dat internationale vermaardheid heeft vergaard. Toen verleden jaar plotseling bekend werd dat de hoofdsponsor Hoechst ermee ophield, ontstond er een probleem. Gelukkig bleken de bridgesport en de faam van dit evenement zo'n uitstraling te hebben, dat een ander concern, Forbo Krommenie, zich bereid heeft verklaard met het toernooi door te gaan.

Vorig weekend was dan de eerste editie van het Forbo. De bezetting was als vanouds: twee Amerikaanse teams volgestopt met wereldkampioenen, veel sterke Europese viertallen en natuurlijk de vaderlandse top. Geheel volgens verwachting dicteerde dit illustere gezelschap het ritme van het toernooi, maar de hoofdprijs ging eraan voorbij. Die was, zeer verrassend, voor het Drentse TVM. Een geweldige prestatie, zeker gezien de manier waarop de overwinning tot stand kwam. Vanaf zondagochtend namen de Drenten de leiding, die ze tot het eind met opvallend gemak wisten te behouden.

Het TVM-team, dat in de een na hoogste divisie speelt, is in bridgeland overigens geen onbekende: het won verleden jaar het open viertallen kampioenschap van Nederland. In de tweede ronde ontmoette TVM het sterke Oostenrijkse nationale team. Op dit spel kon veel verdiend worden. Alles hing af van de uitkomst. René Coppens deed het goed. Ziet u het met open kaarten ook?

Zuid gever,

OW kw.ß7 - ß6 VB972 ß5 B965 ß4 HVB7 N W O Z ß7 52 ß7 V10863 ß6 H63ß6 85 ß5 873 ß5 42 ß4 98632 ß4 A1054 ß7 AHB974 ß6 A104 ß5 AHV10 ß4 -

NZ maken 6ß5 en 6ß6. Het NZ paar van TVM zat echter in 4ß7, waartegen west met klaver startte. De leider legde ß4H en ß4A werd getroefd. Op ß4VB ging naderhand twee harten uit zuid weg. De leider stond alleen nog drie troefslagen af: 420.

Aan de andere tafel kwamen Milavec-Kubak voor Oostenrijk in, schrik niet, 7ß5! Ook hier moest west starten. René Coppens ging in de denktank. Uiteindelijk legde hij de enige juiste kaart op tafel, een troefje. Met de voor de hand liggende klaverenuitkomst is het groot slem meteen gemaakt: ß4VB, ß7AH, ß6A en acht troeven. Na de troefstart haal je nooit meer dan twaalf slagen. Na een schoppen- of hartenstart moet de leider nog steeds beslissen of hij zich op de hartensnit of de winnende klaveren-contrasnit verlaat.

Een paar ronden later moesten de Drenten tegen de fameuze Dallas Aces. Hun sponsor, Malcolm Brachman, zou ook meedoen maar miste de aansluiting uit Houston. De Texanen hadden zich nu te elfder ure versterkt met de Amsterdamse Meesterklasser Kees Bakker. TVM laat in de onderlinge wedstrijd zien hoe je ook op kleine spelletjes punten haalt.

Oost gever,

Niemand kw.ß7 AV102 ß6 HB76 ß5 B ß4 B763 N W O Z ß7 754 ß7 H83 ß6 3 ß6 42 ß5 H10764 ß5 AV95 ß4 AV105 ß4 982 ß7 B96 ß6 AV1098 ß5 832 ß4 H4

4ß6 in NZ is een heel goed contract. Bobby Goldman en Paul Soloway boden deze manche dan ook. ß4A zat fout en ß7H ook, dus gingen deze meervoudige wereldkampioenen gewoon één down. Pech? Kijk wat er aan de ander kant gebeurde.

WestNoord Oost Zuid Passell Everts Bakker Mulder pas pas pas1ß6 pas 2ß4 dbl2ß6 pas pas pas

Met 2ß4 informeerde Rieks Mulder naar de kwaliteit van zijn partners vierdehands-opening. Mike Passell liet zich de kans niet ontnemen om via een doublet op het conventionele 2ß4 zijn kracht in die kleur aan te geven. Achteraf kreeg hij daar spijt van. Harm Everts gaf via 2ß6 een minimum aan, waarna Rieks Mulder met ß4H op de tocht het terecht wel voor gezien hield. Negen slagen, 140 + 50 = 5 imps.

Het slotakkoord is voor Zia Mahmood. Zijn team, vooraf zwaar favoriet, werd tweede.

West gever,

NZ kw.ß7 H7 ß6 AB105 ß5 52 ß4 AHV104 N W O Z ß7 AB102 ß7 5 ß6 V72ß6H98643 ß5 HB5 ß5 V10 ß4 876ß4 B952 ß7 V98643 ß6 - ß5 A98743 ß4 3

WestNoord Oost Zuid Robson Mahmood 2ß6 2ß7 3ß64ß4 pas 4ß5 pas4ß6 pas 4ß7 dblrdbl pas pas pas

2ß6 = zwak; 4ß6 = cue bid (hartencontrole)

Tegen een gerenommeerd paar uit Zweden, mocht Zia aan de slag in 4ß7 geredoubleerd. Zijn vooruitzichten leken niet bepaald rooskleurig: lekke troeven en een hoop ruitenverliezers. De uitkomst was ß62, via de boer en heer, getroefd in zuid. Bliksemsnel vervolgde zuid met ß74 en legde in dummy de 7! West immers had de 2 bijgespeeld. Zia speelde ß6A (ruiten weg), harten getroefd (de vrouw viel mee) en troef voor het aas. Zia pakte de nagespeelde klaveren, gooide op ß4HV twee ruiten weg, evenals op de hoge ß610 en stond uiteindelijk niet meer af dan twee troefslagen en een ruiten: 1080 voor de kaarttovenaar uit Karachi.

Natuurlijk kon het spel down als west in slag twee ß710 of ß7B had ingelegd. Dan gaat de manoeuvre in harten niet meer op. West troeft de vierde harten met ß72 en krijgt altijd nog troefaas, troefboer of troeftien en een ruiten. Zoiets is natuurlijk niet makkelijk te voorzien in de verdediging. Zeker niet als je snel denkt te moeten bijspelen, omdat je anders je troefbezit verraadt.

Uitslag: 1. TVM 126, 2. Forbo USA 121, 3. Ray (UK) 120, 4. USA 119, 5. België 116.

    • Jan van Cleeff