Denen wachten met smart op toppositie van "Cool' Carlsen

ROTTERDAM, 27 FEBR. In Denemarken hebben ze een groot tekort aan sporthelden. In de populariteitspoll van het afgelopen seizoen eindigde een jong Deens tennistalent, dat op de ranglijst drie Nederlanders voor zich moet dulden, als derde. Eerste werd het nationale voetbalteam met een overwinning op het Europese kampioenschap, tweede Connie Hansen die in drie achtereenvolgende Olympische Spelen voor gehandicapten tien medailles haalde. En derde was dus Kenneth "Cool' Carlsen.

Terwijl hij deze week in het ABN AMRO-tennistoernooi in Rotterdam eerst de Zweed Bergström en daarna Jan Siemerink uitschakelde, groeide hij in de rol van gevaarlijke outsider. Als de gevestigde namen het laten afweten dansen de jongeren over de de baan. Totdat hij in de kwartfinale de Tsjechische veteraan Karel Novacek tegenkwam. Een voormalige top-tienspeler die elk seizoen wel een of twee toernooien wint, omdat hij veel ballen terugslaat, over een krachtige service en een grote consistentie beschikt. Novacek liet de jonge Carlsen kansloos: 6-4 en 6-4.

In Denemarken hebben ze sinds de dagen van Kürt Nielssen, die in 1953 en 1955 de finale van Wimbledon bereikte, geen tennisser van formaat meer gehad. Maar Carlsen komt er aan. Vorig jaar maakte hij een ongelooflijke sprong op de wereldranglijst, van plaats 1036 naar plaats 69. Dankzij een uitstekende start in dit seizoen, met onder meer het bereiken van de vierde ronde in Melbourne, staat hij vanaf maandag rond de 44ste plaats.

Die stijging zal Carlsen waarschijnlijk volgende week tijdens het toernooi in Indian Wells een prijs opleveren van de ATP voor de beste nieuwkomer in het professionele circuit. Andrei Medvedev, het andere grote talent dat de afgelopen week in Rotterdam te zien was - zij het voor slechts een ronde - is genomineerd in twee categorieën. Als nieuwkomer én als speler die zich het afgelopen jaar het meest verbeterde. De 18-jarige Oekraïner steeg van plaats duizend in 1990 naar 226 in 1991 naar 24 in 1992.

Kenneth Carlsen is jong, lang en blond. Hij ziet er goed uit, praat gemakkelijk, lacht voortdurend en is een geschenk uit de hemel voor de twee Deense tabloids met een oplage van ongeveer een kwart miljoen. Beide journalisten produceren vanuit Rotterdam dagelijks pagina's over hun ster. Ze zitten met een toneelkijker op de perstribune om te kijken welk Nederlandse meisje interesse in hem toont. Carlsen is nog vrijgezel. Zijn overwinning op Siemerink was voorpagina-nieuws voor het Ekstra Bladet. De blonde Scandinaviër figureerde gisteren prominent naast foto's van Maradona en de Super-stripper, de blote borsten die in Denemarken niet op pagina drie, maar voorop en middenin te vinden zijn.

Carlsen imponeerde vorig jaar zijn landgenoten voor het eerst in eigen land tijdens het indoortoernooi in Kopenhagen, dat volgende week weer gehouden wordt. Hij bereikte daar de kwartfinale, onder meer door de als eerste geplaatste Alexander Volkov uit te schakelen. Vervolgens versloeg hij bij de strijd om de Davis Cup twee sterke Argentijnen, Markus en Mancini.

Op de baan heeft hij alles om een groot speler te kunnen worden. Zijn spel lijkt op dat van Siemerink, maar hij is net iets langer, nog lichtvoetiger en beschikt over dezelfde fabelachtige reflexen. Carlsen verheugt zich volgende week voor een eigen publiek te mogen spelen in Kopenhagen. En in de Davis Cup treft hij dit jaar met Fredrik Felterlein het sterke Tsjechië. Eind maart mag hij derhalve weer tegen Novacek. De wedstrijd is al uitverkocht in een land waar tennis de vierde sport is achter voetbal, badminton en handbal. Er tennissen 120.000 mensen in Denemarken.

De Rus Alexander Volkov, de Italiaans Diego Nargiso en de Zweed Anders Jarryd zijn de drie andere halve finalisten. Zij strijden vandaag met Novacek om een plaats in de eindstrijd, die op zondagmiddag gespeeld zal worden. Volkov had nauwelijks problemen met Goran Prpic, de bedwinger van Richard Krajicek. Diego Nargiso (nummer 101) boekte zijn eerste belangrijke zege dit jaar. Hij versloeg zijn landgenoot, vriend en Davis Cup-dubbelspel-partner Omar Camporese die er in 1991 nog in slaagde het toernooi in Rotterdam op zijn naam te schrijven.

    • Remmelt Otten