Breukink en Indurain moeten in klimtijdrit van twaalf kilometer strijden om rondewinst

SAGUNTO, 27 FEBR. De Italiaan Guido Bontempi is met een voorsprong van twee seconden op Erik Breukink het afsluitende weekeinde van de Ronde van Valencia ingegaan. In de vierde etappe bleef het algemeen klassement ongewijzigd. De Duitser Remig Stumpf won de sprint van het peloton.

De etappe voerde het peloton over 162 kilometer van Alcudia naar Sagunto. De rit kende een rustig verloop. Pas na 110 kilometer kwam er enig leven in de koers. Greg LeMond ontsnapte uit de groep, maar de vluchtpoging van de Amerikaan duurde niet lang. Binnen vijf kilometer was het mini-avontuur van LeMond voorbij. De beklimming van de Oronet (tweede categorie) leverde evenmin spectaculaire ontwikkelingen op.

Tijdens de massale aankomst bleek Stumpf, in de koers nog slechts omringd door drie ploegmakkers, over de meeste snelheid te beschikken. De Italiaan Baffi eindigde als tweede, de Spanjaard Gutierrez werd derde. De vier Nederlandse deelnemers Breukink, Bouwmans, Van Aert en Rooks kwamen in het peloton over de streep.

Vandaag wordt de beslissing verwacht in het tweede deel van de vijfde etappe. De klimtijdrit naar Desierto de las Palmas over ruim twaalf kilometer lijkt een ideale springplank voor Breukink en de Spanjaard Indurain. De Tour-winnaar moet vier seconden op zijn Nederlandse concurrent moet goedmaken.

Voor de Nederlandse profwielrenner Rob Harmeling lijkt een deel van het voorseizoen verloren. De coureur uit de ploeg van TVM is in het Streekziekenhuis in Enschede opgenomen, nadat hij zich tijdens de training niet goed voelde. Harmeling heeft last van astmatische bronchitis. Eerste onderzoeken hebben uitgewezen dat de winnaar van een Tour-etappe van vorig jaar geen hartstoornissen heeft, waarvan aanvankelijk sprake was.

Harmeling, vorig seizoen na zijn etappe-overwinning in de Ronde van Frankrijk en twee zeges in de Profronde van Nederland gekozen tot renner van het jaar, kwakkelt al een tijdje met zijn gezondheid.

In Enschede ondergaat de Harmeling een volledig lichamelijk onderzoek. “Van hartstoornissen is geen sprake”, meldde ploegleider Cees Priem gisteren. Over de rentree van zijn coureur wilde de Zeeuw zich niet uitlaten. “Zijn gezondheid staat voorop. Maar ik heb hem voor het voorseizoen nog niet afgeschreven.” Harmeling moet in elk geval tot het einde van de week in het ziekenhuis blijven.