Bovag: legitimatie nodig bij afgifte van kentekenplaat

AMSTERDAM, 27 FEBR. Bij de afgifte en inname van een kentekenplaat moet de eigenaar van het voertuig zich voortaan legitimeren.

Dat stellen de Rai en Bovag voor. Samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer hebben zij een voorstel ingediend bij minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) om fraude met kentekenplaten snel tegen te gaan. Schattingen van het aantal auto's met valse kentekenplaten lopen uitéén van 500 tot 100.000. Naast de verplichte legitimatie bij afgifte en inname van kentekenplaten door de eigenaar van het voertuig (of zijn gemachtigde), moeten de kentekenplaten alleen nog geleverd worden door de overheid en erkende fabrikanten. Ook willen Rai en Bovag dat elke kentekenplaat een eigen registratienummer krijgt. Daarnaast moet volgens de organisaties een methode worden ontwikkeld die kan voorkomen dat kentekenplaten door iedereen van het voertuig kunnen worden geschroefd. Volgens een woordvoerster van het ministerie van verkeer en waterstaat komt het ministerie binnenkort met een voorstel om de controle op kentekenplaten te verbeteren.