Antilliaanse minister wil snel douane

WILLEMSTAD, 27 FEBR. De Antilliaanse minister van justitie, S. Römer, wil nog dit jaar douanecontrole op het eiland St. Maarten invoeren. Daarover moet de Koninkrijksregering met Frankrijk een overeenkomst sluiten omdat het eiland bestaat uit een Frans gedeelte en een deel van het Koninkrijk. De controle zou gezamenlijk moeten worden uitgevoerd op het internationale vliegveld en mogelijk ook in de havens.

Dat zegt zij in een gesprek met deze krant. Sint Maarten is een vrijhaven en er is geen controle op invoer van goederen. Op het eiland verblijven meer dan 50.000 illegalen. Onlangs heeft een Franse parlementaire missie St. Maarten een "paradijs' genoemd voor het witwassen van geld verkregen uit handel in cocaïne. Volgens de Fransen zou Nederland niet willen meewerken om het witwassen aan te pakken. Minister Römer zegt dat het tegendeel waar is en dat juist Frankrijk niet meewerkt: “In het Franse deel zie je na zes uur geen agent meer op straat.” Uit politieonderzoek blijkt dat de doorvoer van drugs nog steeds toeneemt en ook de criminaliteit die daarmee verbonden is.

    • Willebrord Nieuwenhuis