Amsterdam; Reinigingspolitie vecht tegen 175.000 kilo hondepoep

De 2.500 honden in de Amsterdamse binnenstad produceren jaarlijks 175.000 kilo poep. Met een strenger optreden hoopt de Amsterdamse reinigingspolitie de overlast te bepreken.

AMSTERDAM, 27 FEBR. Acht uur 's ochtends op de Nieuwmarkt. Het plein is wit door sneeuw en hagel. Midden op de markt staat een dame van middelbare leeftijd. Geblondeerd haar, legging, fel gekleurd ski-jack. “Is dat uw hond”, bromt de agent van de reinigingspolitie. Een chiwouwa, een schoothond van het formaat van een konijn, rent angstig keffend rondjes om de twee surveillerende agenten. “Het is verboden uw hond onaangelijnd te laten rondlopen”, vervolgt de man.

“Wat krijgen we nou”, roept de dame. “Het is geen pitbull! Ik sta even te wachten op mijn man. Ik denk, ik laat de hond nog even een plasje doen.” Onverstoorbaar nemen de agenten haar personalia op voor een proces-verbaal dat ongeveer twintig gulden zal kosten. Verontwaardigd, het hondje in de armen geklemd, stapt de vrouw even later in de voorgereden auto.

De strijd tegen de overlast van agressieve, loslopende en poepende honden in Amsterdam is sinds enkele maanden verhevigd. Werden er in de eerste drie kwartalen van het vorig jaar 56 processen verbaal wegens hondenoverlast uitgedeeld, in het laatste kwartaal waren dat er 69. Sinds oktober vorig jaar zijn in de binnenstad 22 agenten van de reinigingspolitie actief. Ieder van hen besteedt zes uur per week aan de bestrijding van de overlast die de naar schatting 2.500 honden in de binnenstad veroorzaken. In de loop van dit jaar wordt het aantal agenten uitgebreid tot dertig.

Sinds september 1991 is het verboden een hond in de Amsterdamse binnenstad los te laten lopen. De eigenaar is bovendien verplicht het dier zijn behoeften te laten doen in de goot. Wanneer er een "ongelukje' gebeurt, moeten de uitwerpselen van de hond worden verwijderd met een door de gemeente goedgekeurd "hulpmiddel': een schepje met een oppervlakte van ten minste 100 vierkante centimeter en een van gemeentelijk keurmerk voorzien wegwerpzakje dat in de handel is onder de naam poop-scoop.

De verordeningen worden door de Amsterdammers massaal aan hun laars gelapt. Een dierenwinkel in de binnenstad meldt de poop-scoop niet te hebben opgenomen in het assortiment. “Er is geen vraag naar, ze zijn te duur en je kan ook gewoon een boterhamzakje gebruiken”, meldt de eigenaresse. Het poepschepje is wel in de winkel, maar daarvan zijn sinds september 1991 slechts twee exemplaren verkocht.

Daarin moet dus in 1993 verandering komen. “We halen hoge produktiecijfers sinds oktober”, meldt één van de agenten op de Nieuwmarkt. “De eerste anderhalve maand van dit jaar hebben we al 45 bekeuringen uitgeschreven. Als we in burger surveilleren, gaat het nog sneller maar we zijn niet alleen uit op processen-verbaal. Het gaat om gedragsverandering.”

P. Paschenegger, lid van de werkgroep Veiligheid en Beheer van de bewonersraad Nieuwmarkt, heeft weinig vertrouwen in het optreden van de reinigingspolitie. “Er wordt vooral opgetreden wegens het aanlijngebod. De klachten van bewoners over poep zijn de laatste maanden niet afgenomen. Dat kan ook niet, als de gemeente er niet voor zorgt dat honde-eigenaren de poep kwijt kunnen.” Hij pleit voor containertjes waar de honde-eigenaar de uitwerpselen van zijn huisdier kan deponeren.

De agenten op de Nieuwmarkt reageren laconiek op de kritiek: “In een stad als Amsterdam kun je verwachten dat de mensen zuur reageren op ons optreden, maar de buurt zal er op vooruit gaan”. De meeste zorgen baren hen nog agressieve honden en hun (agressieve) eigenaars. De aanschaf van portofoon en wapenstok wordt bij de reinigingspolitie overwogen, maar is omstreden. Op korte termijn staat in ieder geval een cursus omgang met agressieve honden op het programma.