VS wil overleg met EG over steun Airbus

WASHINGTON, 26 FEBR. De Amerikaanse regering wil overleg met de Europese Gemeenschap over de subsidie die het Europese vliegtuigconsortium Airbus ontvangt. De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Mickey Kantor heeft hiertoe een verzoek gericht aan Brussel.

In een verklaring zei Kantor dat de VS aan de EG zal vragen om de “boeken te openen” zodat Washington precies kan zien hoeveel steun de EG verstrekt aan Airbus. Volgens de VS heeft Airbus in de afgelopen twintig jaar 26 miljard dollar steun ontvangen voor ontwikkeling en produktie. De EG bestrijdt de hoogte van dat bedrag. In juli 1992 sloten de VS en de EG een akkoord over beperking van subsidie aan hun vliegtuigfabrikanten. Daarin werd vastgelegd dat de subsidie beperkt moet blijven tot 33 procent van de ontwikkelingskosten. De indirecte steun mag niet boven 4 procent van de totale verkoop uitkomen.

Volgens Kantor hecht de Amerikaanse regering “het hoogste belang” aan het juiste functioneren en uitvoeren van het akkoord. Om daarvan overtuigd te raken is overleg noodzakelijk, zo zei hij. Tijdens het overleg zal onder meer de informatie die de EG vorig jaar heeft verstrekt over de subsidie, opnieuw ter sprake komen.

Airbus wordt gefinancierd door Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje en vormt een bedreiging voor de Amerikaanse vliegtuigbouwers Boeing en McDonnell Douglas. Airbus is na het Amerikaanse Boeing de grootste vliegtuigbouwer ter wereld.

President Clinton zei maandag tijdens een toespraak tot het personeel van Boeing dat het ontslag van 28.000 werknemers voorkomen had kunnen worden als Europa niet die 26 miljard steun aan Airbus had gegeven. De EG reageerde met de opmerking dat de Amerikaanse regering ook subsidie geeft aan Boeing, door middel van contracten op het gebied van defensie en ruimtevaart. (AP)