Unilever koopt weer ijsproducent

Het Brits-Nederlandse voedings- en schoonmaakmiddelenconcern Unilever heeft in het noorden van Polen de ijsproducerende Poolse onderneming Roma International gekocht.

Unilever heeft voorts bericht dat een bedrag van 17,5 miljoen dollar (ruim 32 miljoen gulden) zal worden geïnvesteerd in een distributienetwerk in dat land. De consumptie van ijs is in Polen momenteel ongeveer de helft van die in Westeuropese landen.

Medio 1991 kwam Unilever in bezit van 80 procent in de Poolse fabrikant van wasmiddelen, Pollena-Bydgoszcz. Inmiddels is Pollena-zeep door een succesvolle publiciteitscampagne markleider op de Poolse markt voor wasmiddelen. Voorts kwam Unilever onlangs overeen om zeventig procent te kopen van de Poolse staatsonderneming SZPT Olmex, een producent van olie- en vetprodukten.

Begin vorig jaar ontstond voor Unilever een eerste belang in de consumptie-ijssector in Centraal Europa. In Hongarije kocht Unilever de staatszuivelonderneming VMTV, onder meer een belangrijke producent van consumptie-ijs.