Talisman (77)

Wat is er met deze zestig woorden?

Aloë, azalea, brandslang, bromfietstochtgeld, chloortreinschild, dienstknecht, een, fabrieksstreepje, flink, gehoorzaamde, geschreeuwde, grootmoederschap, gummiartikelen, heel, herinneren, ia, is, ietwat, kaarslantaarn, knipogend, kwaakt, laplander, loonarbeider, manspersoon, mondvoorraad, morgenmiddag, naäpe, negentienhonderdzesde, nieuwjaarskaart, olifantendia, onweersvlaagje, orde, poolexpedities, postvliegtuig, reuzensalamander, ridderidealentijd, scheefst, schoenzoolspleet, schoongegloeid, schoonmoederstreek, schraalst, schuinsgestreept, sigareas, spreeuw, springschanssprong, sprookjessneeuw, stadsbestuur, stereotypie, tramconducteur, u, vakidioten, verschaaldste, verschroeidste, volksdansfeest, voorschriftzaak, zeealen, zomerrogge, zuivelprodukten, zuurzoet, zwezerik.

Als u het begrijpt, kunt u er nog een woord aan toevoegen. Stuur dat dan naar: Talisman, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1 in Amsterdam en win mijn prijs.

Oplossing Talisman 76

Haalt het kruiswoordraadsel 2008? Dan zou het een eeuw oud zijn. Maar de puzzel met omschrijvingen vertoont ouderdomsverschijnselen. Nakomelingen als cryptogram, doorloper, hersenbreker, driedeeër beginnen te overheersen. Ik zocht het in een rooster met zwarte hokjes op de even posities, en de vraag: Vul dit zo mooi mogelijk in! Het 7x7 rooster met 9 zwarte velden bleek niet moeilijk. Meer dan honderd lezers konden het. Aan mij de taak de mooiste aan te wijzen.

Velen zochten het in de betekenis van de zevenletterige woorden. Bovenop bovenop en onderin onderin krijgen, dat is knap. Ook diagram-dagblad (ik noem de eerste horizontale en vertikale), lezeres-letters en kapotje-kutgeur waren ingenieus, maar geen lezer wist alle acht woorden in één thema te dwingen.

De anderen zochten het in de letters van de woorden.

Een extra eis, die een oplossing juist gemakkelijker maakt, is om op alle kruispunten (letters die in twee woorden zitten) klinkers te plaatsen. Thijs deed dat geniaal met steeds dezelfde klinker: hij zette viermaal horizontaal en viermaal vertikaal het woord exegese.

Altink zette op de diagonalen acht dezelfde letters in Torhout-trekrat. Daarin verschenen ook de fraaie palindromen rotator en ottetto. Palindromen werden uitsluitend gebruikt door Mersel (kortrok-karwrak) en door Van den Berg, die zelfs nimfmin, dat door Kurpershoek in zijn vertaling van Ada werd bedacht voor Nabokovs deifeid, wist te gebruiken.

Ik ben gek op palindromen, maar in dit geval maakten ze de invulling niet echt moeilijker.

Mijn prijs voor de mooiste gaat daarom naar Aldert Walrecht, die met slechts acht verschillende letters een rooster maakte, waarin de drie anagrammen lokroep, looprek en oorklep stonden. Misschien is het mogelijk om het rooster zó te vullen, dat alle acht woorden elkaars anagram zijn. Maar dat durf ik u niet te vragen.