RTZ vergroot steenkolenbelangen

Het Britse concern RTZ Corporation (Rio Tinto Zinc), de grootste mijnbouwonderneming in de wereld, heeft voor kort na elkaar twee steenkolenproducenten in de VS overgenomen.

Cordero Mining is via de RTZ-dochter Kennecott voor 120,5 miljoen dollar overgenomen van de oliemaatschappij Sun Company. Kennecott kocht enkele dagen ervoor ook de met grote verliezen kampende Amerikaanse mijnbouwonderneming Nerco voor 470 miljoen dollar van het nutsbedrijf PacifiCorp. Het ging RTZ om de kolenbelangen van Nerco. De andere activiteiten (olie- en gaswinning, goud- en zilverproduktie) worden waarschijnlijk afgestoten. Nerco zal worden samengevoegd met RTZ's Amerikaanse dochteronderneming Kennecott, een belangrijke producent van hoofdzakelijk koper en in mindere mate van goud.