PLO: niet naar vredesoverleg

JERUZALEM, 26 FEBR. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) is nog niet bereid tot deelname aan een nieuwe ronde in het overleg over vrede in het Midden-Oosten. Dat heeft het hoofd van de PLO-delegatie, Haidar Abdul-Shafi, gisteren verklaard.

Zijn verklaring kwam na de bekendmaking in Genève door de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Warren Christopher dat het overleg in april hervat zou worden. Abdul-Shafi zei dat het “nog wat te vroeg is om de uitnodigingen te versturen”.

De PLO wil dat Israel twee concessies doet: terugkeer van de 400 Palestijnse vermeende symapthisanten van de radicale Hamas-beweging, die nog steeds gedwongen in Zuid-Libanon verblijven; en een algeheel einde aan de politiek van verbanningen. Volgens de Israelische krant Ma'ariv had Israel de Palestijnen een compromis aangeboden, waarbij in totaal 131 Palestijnen onmiddellijk kunnen terugkeren (dertig meer dan de 101 die Israel al heeft voorgesteld).

Het officiële persbureau van de PLO zei gisteren dat Christopher kort voor zijn bekendmaking een voorstel had teruggetrokken waarin de door de PLO gevraagde concessies wel gedaan zouden worden. Volgens de PLO zou het voorstel zijn ingetrokken onder druk van Israel.