Pechiney sluit als energie duur blijft

ROTTERDAM, 26 FEBR. De aluminiumfabriek Pechiney in Vlissingen, waar ongeveer 2000 mensen werken, gaat dicht als Nederland de prijs voor de geleverde energie niet verlaagt in een zogenoemd "flexibel' contract.

Dat heeft directeur J.S. Letourneur van Pechiney Nederland vanmorgen bevestigd.

“In de huidige situatie op de wereldmarkt voor aluminium is het eenvoudig onmogelijk om te leven met het slechtste energiecontract ter wereld. Als het huidige contract niet snel wordt aangepast is het absoluut onmogelijk om de onderneming in Nederland te continueren. De vestiging in Vlissingen is echt een verschrikkelijk probleem voor het Pechiney-concern geworden”, meldde vanmorgen Letourneur vanuit Parijs.

Pechiney worstelt met de crisis op de aluminiummarkt, waar de prijzen de laatste jaren zijn ingestort door onder meer dumpingen uit de voormalige Sovjet-Unie. De afgelopen jaren sloot Pechiney Nederland 100 van de 512 ovens en zoekt nu voor 70 mensen "passend vervangend' werk. Vorig jaar werd een verlies geleden van ruim 30 miljoen gulden en volgens Letourneur is de situatie nu "slechter, veel slechter'

Alleen een aanpassing van de energieprijs kan Pechiney redden, denkt Letourneur: “Uit een recent extern onderzoek (van McKinsey, red.) is gebleken dat onze fabriek modern is en concurrerend, ook wat betreft de loonkosten. Wij onderscheiden ons alleen door de te hoge energieprijs.”

Pechiney wil daarom nu het huidige energiecontract, dat tot 1996 loopt, openbreken en "binnen enkele maanden' een nieuw "flexibel' contract opstellen. De prijs van de energie wordt dan gekoppeld aan de wereldmarktprijs voor aluminium. Met de huidige aluminiumprijzen betekent dat dus een lage energieprijs. Letourneur: “Maar als de prijs omhoog gaat, betalen we ook meer voor onze energie”. Volgens Letourneur accepteert de Europese Commissie in Brussel deze vorm van "subsidie' en werkt inmiddels 40 procent van alle aluminiumsmelters in de wereld ermee.

Gisteren heeft een delegatie bestaande uit onder anderen de Zeeuwse commissaris van de Koningin, W. van Gelder, en Letourneur gesproken met Tweede Kamerleden. CDA-fractie-woordvoeder voor economische zaken, J. van Iersel, zei vanmorgen in een reactie de zaak komende dinsdag te willen aankaarten in het overleg met minister Andriessen (economische zaken). Van Iersel: “De analyse van de minister wacht ik nog af, voordat ik met mijn oordeel kom. Op het eerste gehoor is het een sterk verhaal en een heldere analyse”.