Ontslagen bij Meulenhoff Educatief

AMSTERDAM, 26 FEBR. Bij uitgeverij Meulenhoff Educatief zullen 18 van de 70 werknemers worden ontslagen. Volgens J. Lancée, voorzitter van de directie van het Meulenhoff-concern, zijn de ontslagen mede het resultaat van een verkeerde inschatting van de gevolgen van de basisvorming. “De operatie "basisstorm' stelt minder voor dan educatieve uitgevers een aantal jaren geleden dachten”, aldus Lancée. “Scholen zullen wel nieuwe boeken aanschaffen, maar de verandering is minder ingrijpend dan na de Mammoetwet.”

Lancée wijst ook op het terughoudend koopgedrag van de scholen de afgelopen twee jaar, in afwachting van de basisvorming. “Ondertussen zijn wel investeringen gedaan in nieuwe methodes.” Meulenhoff Educatief heeft vier nieuwe methodes ontwikkeld voor techniek, verzorging, Duits en biologie. Bovendien hebben ze tien bestaande methodes aangepast. De kosten van een nieuwe methode kunnen oplopen tot een paar miljoen gulden.

Lancée: “Daarbij komt nog dat het leerlingenaantal daalt en dat scholen steeds meer boeken kopiëren, soms zelfs op kleuren-kopieer apparaten. Dat zijn autonome ontwikkelingen waar je als uitgever geen vat op hebt.”