Nieuwe lier geplaatst op het Concertgebouw

AMSTERDAM, 26 FEBR. De renovatie van de buitenkant van het Amsterdamse Concertgebouw is gisteren voltooid met de plaatsing van een nieuwe lier op het dak. De vorige lier, van zink en nog slechts 22 jaar oud, verkeerde door corrosie en gebrek aan isolatie in een desolate toestand. De nieuwe lier is van koper en verguld met bladgoud. Vorig jaar werd het Concertgebouw opnieuw geschilderd en werden ooit tegronde gegane ornamenten en vorstkammen weer aangebracht op de hoektorens. Over enkele jaren wordt het interieur opgeknapt.

Het Concertgebouw maakte gisteren ook het programma voor het komende seizoen bekend. De serie "Wereldberoemde symfonieorkesten' - totnutoe om het andere jaar - wordt voortaan jaarlijks geprogrammeerd, met in het volgende seizoen onder andere een optreden van het 250 jaar bestaande Leipzig Gewandhausorchester onder leiding van Kurt Masur. In de serie "Grote solisten' zijn er optredens van de Italiaanse sopraan Cecilia Bartoli, de violisten Pinchas Zukerman en Maxim Vengerow, de pianisten Martha Argerich en Jevgeni Kissin en de violist Isaac Stern, samen met cellist Yp-Yo Ma, de pianist Emanuel Ax en altviolist Jaime Laredo.

De serie "Carte blanche', dit jaar ingevuld door Yo-Yo Ma, is volgend jaar vergeven aan violist Gidon Kremer. Voor hem en het Schönberg Ensemble wordt een nieuw vioolwerk geschreven door een Nederlands componist. De vorig jaar overleden componist Olivier Messiaen wordt met vier concerten herdacht. De serie van veertig Robeco-Zomerconcerten in juli en augustus brengt onder andere optredens van sopraan Katia Ricciarelli en van het vioolduo Herman Krebbers-Theo Olof.