Museeuw sprint sneller dan twee vechtersbazen

'S-HEERENBERG, 26 FEBR. Als Museeuw sprint, hoor je de remblokjes van Capiot. Met die tekst veroordeelde de krant Het Belang van Limburg afgelopen zomer de samenwerking tussen beide snelle renners in het kampioenschap van België. De ene Johan, Capiot, bood de andere Johan de kans de titel te veroveren. In de Grote Prijs Wieler Revue, geëindigd in een massasprint, triomfeerde Museeuw gisteren op eigen kracht.

Zijn maatje Capiot was weliswaar in de buurt, maar kreeg het in de laatste bocht aan de stok met een andere rappe landgenoot, Wilfried Nelissen. De een hinderde de ander of beiden gingen over de schreef. Capiot, slecht tiende, was woedend. Hij gaf zijn concurrent achter het finishdoek in 's Heerenberg een stomp recht in het gezicht en beet hem toe dat hij hem bij de volgende gelegenheid “de modder zou inrijden”.

Wild-west in het peloton, Museeuw had er niks van gemerkt. Zo ver was de 27-jarige prof zijn tegenstrevers aan het einde voor. Het was pas zijn tweede overwinning sinds hij als 's lands beste was gekroond - de bond boog zich overigens pas na de Tour over zijn combine met Capiot en deed die af als vijgen na Pasen, als mosterd na de maaltijd - maar hij was er heel blij mee. Want de coureur van de Italiaanse formatie GB-MG had een ellendige periode achter de rug. Samen met enkele Belgische ploeggenoten gleed hij begin september, twee dagen voor het WK in Benidorm, bij de training uit over een plasje Spaanse olie. Met een gebroken heup werd hij in een ziekenhuis opgenomen. Enige maanden kwam hij niet meer aan fietsen toe. “Deze zege”, lachte Museeuw na de saaie wedstrijd in de Achterhoek, “is een bewijs dat ik terug ben, dat ik me in de sprint weer kan meten met de elite.”

De traditie wil dat Belgen de dienst uitmaken in de Grote Prijs Wieler Revue, de opening van het Nederlandse seizoen. De eerste editie leverde een triomf op voor de Nederlander Johan Lammerts en alleen drie jaar geleden doorbrak de Deen Brian Holm de heerschappij van de gretige Vlaamse strijders. De Belgen waren bij de start ook al royaal in de meerderheid. Slechts vijftien Nederlanders schreven in voor de 189 kilometer lange tocht. Deels was dat het gevolg van het teruggelopen aantal nationale profs, deels kwam dat door ziekten en blessureleed in de formatie WordPerfect van Jan Raas, van wie zeven renners (Erik Dekker en Frans Maassen zijn de bekendsten) tijdelijk zijn uitgeschakeld.

De geringe opkomst van Nederlanders had voorts te maken met het feit dat een aantal vaderlandse toppers Zuideuropese oorden met kans op aangenamer weer prefereerde boven de zekere kou en (soms) sneeuw in de Gelderse uithoek. Heeft de Grote Prijs Wieler Revue nog bestaansrecht? De organisatie mag zich die vraag stellen. Zeker nu het goedwillende gezelschap moeite heeft de zaken financieel rond te krijgen en een brief moest schrijven aan de wielerunie met het verzoek om steun. De KNWU zou misschien best een handje willen helpen, maar kan zich niet permitteren een precedent te scheppen. Tast ze in de beurs, dan staan morgen ook de directeuren van andere Nederlandse wedstrijden op de stoep: die van de Amstel Goldrace, Veenendaal-Veenendaal, de Ronde van Midden-Zeeland en de nationale Profronde. Allemaal kunnen ze geld gebruiken.

    • Guido de Vries