Meer knipperen bij beeldscherm

ROTTERDAM, 26 FEBR. Mensen die geïrriteerde ogen krijgen na langdurig gebruik van een computerbeeldscherm houden wellicht hun ogen te wijd open en knipperen te weinig met hun oogleden.

Dit kan leiden tot te droge ogen waardoor klachten van vermoeide en rode ogen ontstaan. De Japanse onderzoekers K. Tsubota en K. Nakamori schrijven dat in een brief in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine van deze week. De Japanners onderzochten een groep van ruim 100 kantoorwerkers. Onder ontspannen omstandigheden knipperden ze gemiddeld 22 keer per minuut met hun ogen. Lezend liep de knipperfrequentie terug tot tienmaal per minuut en achter een beeldscherm werd dat gemiddeld zevenmaal. Lezers hielden echter hun ogen ietwat toegeknepen. Hun gemiddeld oogoppervlak was 1,2 vierkante centimeter terwijl 2,2 cm² normaal is onder ontspannen omstandigheden. Schermlezers hielden hun ogen iets verder open tot gemiddeld 2,3 cm². Kunstmatig traanvocht als oogdruppels of een speciale bril die verdamping zou tegengaan worden als remedie aanbevolen. Ook zou het helpen het beeldscherm laag te plaatsen met het beeld ietwat naar voren gekanteld.