Hongkong publiceert plannen toch niet

HONGKONG, 26 FEBR. De Britse autoriteiten in Hongkong hebben vandaag tegen de verwachting in de publikatie van de controversiële hervormingsplannen achterwege gelaten. Woensdag had de regering van Hongkong China aangeboden publikatie en parlementaire behandeling van de plannen uit te stellen wanneer Peking akkoord zou gaan met politiek overleg. China reageerde gisteren prompt afwijzend, maar desondanks heeft Hongkong de plannen nog niet in de staatskrant gepubliceerd.

Het kabinet van Hongkong, onder leiding van gouverneur Chris Patten, kwam gisteren in spoedzitting bijeen om zich te beraden over de ontstane crisis. Peking heeft steeds - Patten kwam met zijn plannen in het najaar van 1992 - geweigerd om met Hongkong te praten over de hervormingsvoorstellen, die een verdere democratisering van de kroonkolonie inhouden, nog voor de machtsoverdracht aan China in 1997. Volgens Peking is alles vastgelegd in de Gezamenlijke Verklaring van 1984 en daaraan kan niets meer worden gewijzigd.

Liberale leden van het parlement van Hongkong, de Legislative Council (LEGCO) reageerden vandaag honend op het niet publiceren van de democratische plannen. Martin Lee, leider van de Verenigde Democraten, zei: “De Britse regering heeft de onderhandelingen al verloren voordat ze zijn begonnen. We weten uit ervaring wie er verliest, elke keer wanneer de twee regeringen om de tafel gaan zitten. Hebben de Britten ooit iets gedaan gekregen in onderhandelingen met de Chinezen?”

Maar de zakenwereld in Hongkong verwelkomde het uitstel van publikatie. Veel ondernemers vrezen dat het Peking ernst is met zijn dreigement na 1997 de al afgesloten handelscontracten te annuleren als mocht blijken dat er "te veel democratie' in de dan ex-kroonkolonie bestaat. ,Ik hoop dat het uitstel zal leiden tot besprekingen (met China)'', aldus Selina Chow van het Cooperative Resources Centre, dat voor ondernemingen werkt. Ook de beurs van Hongkong reageerde vandaag verheugd op het uitstel. (AP, Reuter)