Export Franse wijn voor het eerst in twintig jaar gedaald

PARIJS, 26 FEBR. Na twintig jaar van ononderbroken stijging is de export van Franse wijn vorig jaar gedaald. De daling bedroeg 2,9 procent. Met name de uitvoer van champagne liep terug. Dit heeft de Fédération des exporteurs de vins et spiritueux gisteren bekendgemaakt.

De export van sterke drank nam vorig jaar iets toe: met 1,2 procent tot 11,8 miljard franc. De waarde van de totale export van wijn en sterke drank bedroeg vorig jaar 34,2 miljard franc (bijna 12 miljard gulden), een daling van 1,5 procent ten opzichte van 1991. Champagne vertoonde de sterkste daling: de export nam met 9 procent af. Vooral de dure champagne-merken werden hierdoor getroffen. Voor het vermaarde champagnehuis Taittinger is het het vierde opeenvolgende jaar dat de export daalt. De champagnehandel met Japan daalde met 29 procent in waarde en met 26 procent in volume. De voorzitster van de Fédération, Dominique Hériard-Dubreuil, voorziet opnieuw een “moeilijk jaar” voor de wijnexport.

De sterke dranken deden het beter. Er werd 3,4 procent meer cognac naar het buitenland verscheept en 6 procent meer likeur, aldus de federatie.

Groot-Brittannië was vorige jaar de belangrijkste afnemer van Franse wijn en sterke drank, gevolgd door Duitsland. De export naar de Verenigde Staten steeg voor het eerst sinds zes jaar. Franse wijn was in het najaar van 1992 inzet van een door Washington aangekondigde handelsoorlog tegen de EG. De boycot werd echter afgewend toen de VS en de EG overeenstemming bereikten over vermindering van de landbouwsubsidies. (AFP)