Burgemeester Lang

Sinds 1988 is Jack Lang behalve minister van Cultuur ook burgemeester van Blois, een kalme, kleine (50.000 inwoners) stad aan de Loire met een groot, voornamelijk zestiende-eeuws kasteel, een kathedraal, achttiende-eeuwse huizen, een prachtige stenen brug over de majestueuze rivier en de voormalige chocoladefabriek Poulain als belangrijkste culturele erfgoed.

Er gebeurde nooit veel in het conservatieve Blois, maar na Langs aantreden begon ook hier de culturele revolutie.

Er werd een "openbaar atelier voor architectuur en urbanisme' in het leven geroepen dat van haar voorzitter, Jack Lang, Blois tot een stad vergelijkbaar met Barcelona, Venetië en Amsterdam moest maken. Het atelier stelde een programma voor "stedelijke reconstructie' voor dat inmiddels deels is verwezenlijkt.

Een eerste concreet besluit is vastgelegd in een conventie die op 4 februari 1993 werd getekend door Hubert Blanc, prefect van de regio Centre, en Jack Lang. De St. Louis-kathedraal van Blois zal worden voorzien van nieuwe ramen naar de ontwerpen van de Amsterdamse kunstenaar Jan Dibbets. De financiering van dit miljoenenproject is nog niet vastgelegd. Dat kan ook moelijk, want na de komende verkiezingen waarbij de socialisten zullen worden verslagen, is de burgemeester van Blois niet langer minister van Cultuur.

Om Blois zijn plaats tussen Venetië en Amsterdam te laten innemen, zijn nog tal van andere bekende kunstenaars gemobiliseerd. De Weense architectengroep Coop Himmelblau heeft een ontwerp gemaakt voor een mobiele "plek van vreugdevol samenleven', die een dansvloer en een bar omvat. De Italiaan Michelangelo Pistoletto heeft voor de binnenplaats van het kasteel een soort agora met marmeren blokken voorgesteld.

Er zijn acht van dergelijke kostbare projecten, waarvan er waarschijnlijk drie zullen worden gekozen. Want ook de School voor de Schone Kunsten moet zijn vleugels uitslaan (naar het voorbeeld van de Haarlemse Ateliers '63) en het ministerie van Cultuur wil steun blijven verlenen aan de "Salon van het stripverhaal'. En er is nog een plan waaraan de burgemeester zijn hart heeft verpand: Blois moet de plaats van vestiging worden voor iets wat in Frankrijk nog niet bestaat, een "Huis van Magie en Illusie'. Daarvoor zijn de Ierse kunstenaar James Colerman, de video-kunstenaar Thierry Kuntzel en twee architecten aangetrokken.

Of de magie van de cultuur-Lang aan de inwoners van Blois is besteed, is een onbeantwoorde vraag. Maar wie een tekening of schilderij wil kopen, moet voorlopig nog naar Orléans of Tours - een galerie is er niet in Blois.