AOT: geen dividend door beurshervorming

Hoekmansbedrijven die na de hervorming van het handelssysteem van de Amsterdamse effectenbeurs nog een rol willen spelen, zullen over een flink eigen vermogen moeten beschikken. Dit is de reden dat de aandeelhouders van de beursgenoteerde optie- en aandelenmakelaar Amsterdam Option Traders (AOT) dit jaar geen dividend ontvangen.

Het is het tweede achtereen volgende jaar dat de aandeelhouders van AOT geen dividend uitgekeerd krijgen. Het dividend over 1991 werd overgeslagen omdat AOT toen een verlies van 700.000 gulden leed. Vorig jaar boekte AOT, dat ook actief is in de valutahandel en op de Deutsche Terminbörse in Frankfurt, een netto winst van 4,2 miljoen gulden (1,30 gulden per aandeel). Normaal gesproken keert AOT circa 50 procent van de netto winst uit aan de aandeelhouders. Nu wordt het hele bedrag toegevoegd aan het eigen vermogen dat dan zo'n 20 miljoen gulden zal bedragen.

AOT had de voorlopige winstcijfers al eind januari bekendgemaakt, maar had toen nog geen mededelingen gedaan over het dividend. De koers van AOT steeg een dag voor de bekendmaking van de cijfers met 10 procent van 8,90 naar 9,90 gulden. Sindsdien is de koers weer afgegleden naar 8,60. Vanmorgen noteerde AOT twee kwartjes lager, maar er waren geen kopers die het aandeel voor die prijs wilden aanschaffen.

Niet alleen op de effectenbeurs krijgt AOT te maken met ingrijpende hervormingen, maar ook op de EOE-Optiebeurs staan de nodige veranderingen op stapel. De door de Optiebeurs aangekondigde omschakeling van vloerhandel naar een gemengde vorm van vloer- en beeldschermenhandel zal, volgens AOT, ook investeringen voor de market makers met zich meebrengen.

AOT behoort tot de groep van vijf tot acht grotere hoekmansbedrijven die na de herstructurering van de effectenbeurs zullen overblijven. Nu worden fondsen nog door twee of meer hoekmansbedrijven verhandeld. In de toekomst zal nog maar een hoekman (specialist) per fonds actief zijn. Bovendien kunnen banken en commissionairs dan de hoekman bij grote transacties omzeilen en direct zaken met elkaar doen. Over de verdeling van de fondsen onder de hoekmansbedrijven die overblijven, de tarieven en het treffen van een uitkoopregeling voor de hoekmannen die moeten stoppen, wordt nog gepraat in het beursbestuur.