Vincent (2)

Voor Helma en Rob de Waal uit Amsterdam was het een uitgemaakte zaak. Zoon Vincent (12) mocht zelf kiezen naar welke school hij in augustus gaat.

"We denken natuurlijk met hem mee, maar hij moet het zeggen', zegt Helma (38). Zelf deed ze MULO en werkt als secretaresse. Rob (41) is een HTS-er ("Geen ingenieur geworden') die als projectmanager bij een woningbouwvereniging werkt. "We hebben niet echt iets voor hem uitgestippeld', zegt Rob en knikt naar Vincent. "Het is allemaal nog zo vaag, we zien wel welke kant hij uitgaat. In elke geval niet iets technisch, denk ik.'

"Advocaat worden, daar heb ik wel eens aan gedacht', zegt Vincent, die van zijn basisschool een advies voor MAVO/HAVO meekreeg. "Kan je tenminste goed verdienen.' Zijn ouders lachen. "Hij is heel zakelijk', zegt Helma. "Ik dacht nog even dat hij wel naar een MAVO bij ons in de buurt wilde, waar ze veel aan creatieve dingen doen, tekenen en expressie en zo. Dat leek me hartstikke leuk. Maar nee hoor.' Vincent schudt zijn hoofd: "Dat waren wel allemaal leuke vakken maar volgens mij helemaal niet nuttig.'

"Dat vond ik toch best gek', peinst Helma.

"Ja maar, je moet toch in de eerste plaats belangrijke dingen leren', zegt Vincent.

Hij heeft inmiddels, na een bezoek aan drie scholen met zijn ouders, zijn keus gemaakt. Het Amsterdams Lyceum, een scholengemeenschap in het chique Amsterdam-Zuid, een minuut of twintig met de bus van zijn ouderlijk huis in Oost.

"Het lijkt me te gek', glundert hij. "Leuk oud gebouw.'

"Veel van zijn vriendjes uit de buurt zitten daar op school', licht moeder Helma toe. "Dat speelt een grote rol, hoor.'

Zijn ouders vinden het best, ondanks de wat ouderwetse reputatie van de school. "Het móet ook een beetje ouderwets zijn', zegt Rob. "Hij moet niet al te vrijgelaten worden. Dat weet je zelf ook wel, toch?'

Vincent knikt. Hij komt bij zijn vriendjes op school. "Ik moet me alleen nog inschrijven.'

    • Sjoerd de Jong