Vincent (1)

"De meester zei dat het goed was als ik naar het gymnasium ging, dus nu zit ik een beetje te kijken of er een is die ik leuk vind.' Vincent van Olphen (12) twijfelt tussen het Amsterdamse Barlaeus en het Ignatius. "Op die scholen zitten al kinderen die ik ken. Ik denk dat ik naar het Barlaeus ga, want dat lijkt me een heel leuke school.'

Ook de voorkeur van vader Hans van Olphen gaat uit naar het Barlaeus. "De school, de buurt en de mensen hebben iets spannends in vergelijking met het rustige en veilige Amsterdam-Zuid waar wij wonen. Dat lijkt me goed voor Vincent. En op een zelfstandig gymnasium hangt toch een bepaalde sfeer', zegt de architect die zelf HBS-b heeft gedaan. "Als Vincent het gymnasium aankan, moet hij dat doen. Het is een unieke kans.'

Bij de schoolkeus heeft Hans gelet op wat de onderwijzer adviseert, op de resultaten van de CITO-toets en op wat Vincent zelf wil. "Hij heeft een VWO/gymnasium-advies en wil zelf naar het Barlaeus. Alleen beseft hij zich volgens mij nog niet wat het betekent. Hopelijk zal hij dat zaterdag op de open dag op school horen.'

Moeder Digna, commercieel medewerker bij een bank, heeft ook een "lichte voorkeur' voor het Barlaeus. "Ik hou wel van een school die met de stad te maken heeft en niet in een woonwijk verborgen ligt.' Positief vindt ze ook dat de leerlingen er zelfstandig leren werken. "De leraren zijn niet alleen vaktechnisch goed, ze geven de leerlingen ook veel vrijheid. Er is niet die koestering, zoals op het Hervormd Lyceum. Het is vrij individueel. Als je niet doet wat er van je verwacht wordt, laten ze je gewoon vallen. Daarom moet je als ouder erbovenop blijven en eventueel een vangnet spannen. Dat doen we nu ook.'

Belangrijk vindt zij ook dat het een zelfstandig gymnasium is. "Vincent heeft weliswaar een advies met nadruk op VWO, maar ik vind dat je een kind moet uitdagen. Je moet niet onderaan beginnen. Natuurlijk zal de teleurstelling groot zijn als het eventueel niet mocht lukken, maar de teleurstelling dat je niet het gymnasium mocht doen, haal je nooit meer in.'

Vader en zoon hebben inmiddels al een paar scholen bekeken. Hans: "Je volgt het geijkte lijstje: het Vossius, het Nederlands Hervormd Lyceum, morgen het Ignatius en zaterdag het Barlaeus. Opvallend is hoe ze allemaal met techniek adverteren. Hoewel het geen hoofdvak is, doen ze wie het leukste techniek doet. Van alles laten ze zien, met reageerbuisjes en zo. Op die manier maken ze kennelijk reclame voor hun school.'

    • Birgit Donker