Verlenging "fast track' met wellicht 9 maanden

WASHINGTON, 25 FEBR. President Clinton zal het Amerikaanse Congres naar verwachting vragen om een verlenging met negen maanden van de zogenoemde fast-track-procedure voor een wereldhandelsakkoord (Gatt). Dit heeft een senator in Washington gisteren gezegd.

Tijdens de fast track kan het Congres een Gatt-akkoord over vrijere wereldhandel slechts goedkeuren of afwijzen, maar geen amendementen indienen. De huidige fast track loopt op 1 maart af en het ziet er niet naar uit dat vóór die tijd nog een Gatt-akkoord tot stand komt.

Senator Max Baucus zei in een toespraak tot genootschap van zakenlieden dat hij voorstander is van een “korte verlenging die de grond onder de voeten van de Europese Gemeenschap warm houdt”. Baucus is voorzitter van de subcommissie voor internationale handel in het Congres. Hij rekent erop dat de Urugauy-ronde in de Gatt-onderhandelingen, die in 1986 begon, nog dit jaar met succes kan worden afgerond. “Als er dit jaar geen akkoord wordt bereikt, dan verwacht ik niet dat het er nog komt”, aldus Baucus.

De senator liet ook weten dat hij wetgeving wil invoeren ter bescherming van de Amerikaanse vliegtuigindustrie. Deze wetten moeten het onder meer mogelijk maken om maatregelen te nemen tegen de Europese Gemeenschap als deze doorgaat met het verstrekken van subsidie aan het vliegtuigbouwconsortium Airbus. Eerder liet president Clinton weten dat de EG moet stoppen met de steun aan Airbus op straffe van tegenmaatregelen. (Reuter)