Verdachte eerder veroordeeld voor brandstichting

DEN HAAG, 25 FEBR. De 22-jarige verdachte van de brandstichting in het centrum van Den Haag vorige week, is dezelfde die vijf jaar geleden het cellencomplex van het Haagse politiebureau in brand stak.

Dit heeft een politiewoordvoerder vanmorgen bevestigd. Bij de brand, op 27 december 1987, kwamen vier mensen om het leven en werd voor miljoenen guldens schade aangericht. De verdachte zat destijds voor een aantal inbraken vast op het Haagse politiebureau en stak “in een vlaag van depressie” zijn cel in brand. De gevangene bleef ongedeerd, maar twee mede-arrestanten en twee brandweerlieden kwamen door verstikking om het leven. Het hele cellencomplex moest na de brand opnieuw worden opgebouwd. Bij de brand in het centrum van Den Haag op 16 februari jongstleden, deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wel werden door het vuur drie panden in de Vlamingstraat en aan de Grote Markt verwoest. De geschatte schade bedraagt vier miljoen gulden. De gearresteerde man wordt ervan verdacht met benzine, die hij bij een nabijgelegen tankstation heeft gekocht, het vuur te hebben aangestoken. De verdachte heeft toegegeven dat hij een jerrycan met benzine heeft gekocht. Hij ontkent echter dat hij betrokken is geweest bij de brandstichting.