Top Showa Shell weg na miljardenverlies op speculatie met valuta

ROTTERDAM, 25 FEBR. President-directeur Henmi van Showa Shell en president-commissaris Takahashi hebben vanochtend hun aftreden aangekondigd wegens het verlies van 1,8 miljard gulden dat Showa heeft geleden door valutaspeculaties.

Dit hebben Shell Showa en de moedermaatschappij de Koninklijke Shell/Groep die een aandeel van 50 procent heeft in Showa, vanochtend meegedeeld. Volgens een verklaring vertrekken Henmi en Takahasin omdat zij zich “gezien hun functies voor deze gebeurtenissen verantwoordelijk achten”. Zij hebben echter te kennen gegeven “bereid te zijn in hun functies te blijven tot de rehabilitatie van Showa Shell goed gevorderd is”. Een woordvoerder van de Koninklijke Shell/Groep kon geen nadere informatie verschaffen over de wijze waarop die rehabilitatie wordt gerealiseerd.

Ook de managing director van Showa Shell, belast met de algemene verantwoordelijkheid voor de financiën, heeft ontslag genomen. Deze directeur zal niet worden herbenoemd tot lid van de groepsdirectie van Showa. Verder is de "treasurer' (beheerder van kasgelden) ontslagen. Andere personeelswijzigingen worden volgens de verklaring van Shell voorzien.

Zondag maakte Showa Shell Sekiyu KK bekend over het boekjaar 1992 een voorziening van ruim een miljard dollar (1,8 miljard gulden) te hebben getroffen. Oorzaak van die strop zijn verliezen door uit de hand gelopen beleggingen in dollartermijncontracten. Bij Showa overschreden de verantwoordelijke functionarissen de normale dekkingsbehofte voor valutaverliezen op de aankoop van olie en olieprodukten op de wereldmarkt. Showa en de Koninklijke Shell/Groep hebben nu hard ingegrepen om de opgelopen deuk in het vertrouwen zoveel mogelijk te beperken. Shell maakte eerder deze week bekend dat de verliezen bij Showa vooralsnog per saldo geen invloed hebben op de Nederlands-Britse moedermaatschappij. Tegenover de afwaardering van Showa staat een eerder voorgenomen herwaardering van de Japanse dochter in verband met de consolidatie van Showa, die per 1992 werd doorgevoerd.

Het verlies in 1993 kan oplopen met 65 miljoen pond.