Tergend handgeklap en fluitconcert luiden Krajicek uit

ROTTERDAM, 25 FEBR. Hij baalde. Een beetje. In zijn geboorteplaats Rotterdam werd Richard Krajicek gisteravond al in de eerste ronde van het ABN Amro tennistoernooi uitgeschakeld door de Kroaat Goran Prpic. Het duurde maar twee sets: 6-4, 6-4. Na een finale in Stuttgart tegen Michael Stich op zondag, volgde de deceptie in eigen land. Tergend handgeklap begeleidde zijn missers, een fluitconcert luidde hem uit.

Na de afzeggingen van Becker en Lendl was de uitschakeling van Nederlands sterkste tennisser voor het toernooi opnieuw een gevoelig verlies. Bovendien zei Ivanisevic gisteravond na zijn zege in de eerste ronde dat hij nog niet in staat moet worden geacht het toernooi te winnen. Siemerink en andere subtoppers kunnen zich opmaken voor een verrassing.

De 21-jarige Krajicek noemde het verlies tegen de nummer 90 van de wereld niet verontrustend. Hij berustte in de nederlaag. Hij beseft zelf ook wel dat hij dringend behoefte heeft aan regelmaat als hij een claim zou willen leggen op een plaats bij de top tien van de wereld. Maar het loopt niet altijd. Je wint wat, je verliest wat. Over een heel jaar maakt het niet zoveel uit.

Zowel of de baan, als na afloop was Krajicek mat en tam. Op het centre court koos hij voor zijn vertrouwde poses. Hij stond na weer een misser vertwijfeld naar de grond te kijken. Met zijn linkerarm wreef hij eens langs zijn neus, zijn rechthandplaatste hij in zijn zij. Een seconde stilstand voor hij weer zou moeten ontbranden. Maar de explosie bleef uit. Slechts één keer behield hij zijn service overtuigend, slechts één keer kreeg hij de kans door de service van zijn tegenstander te breken, tweemaal leverde hij zelf zijn opslag in. “Hij was scherper. Ik was niet snel genoeg, ik kwam een halve stap later bij het net,” mompelde Krajicek.

Krajicek is een jongen van wie wijsheid wordt gevraagd omdat hij goed kan tennissen, veel geld verdient en dus belangrijk is. Dan debiteert hij een waarheid: “Dat is het mooie en vervelende van tennis. Er komt altijd een volgende week. Als je een waanzinnig toernooi hebt gespeeld is er het volgende toernooi met de eerste ronde. Als je slecht hebt gespeeld kan je dat de week daarop goedmaken.”

Hij had geen sluitende verklaring. De verloren finale in Stuttgart, de woede na afloop over de ingreep van de scheidsrechter die op matchpoint-tegen een ace afkeurde; het had niet meegespeeld. “Ik heb geen herinnering aan Stuttgart,” zei hij. De vermoeienissen waren het ook niet. “Het is allemaal indoor. Die partijen duren niet zo lang. Als het nou gravel was, daar word je moe van.” De druk om in eigen land te moeten presteren, had Krajicek evenmin geremd in zijn prestaties. “Het maakt niet uit of het Nederland, België of weet ik waar is. Ik vind het jammer voor het publiek dat ik geen goede wedstrijd heb gespeeld. Maar ik speel voor mezelf, niet voor het publiek.”

“Ach, ik heb één week van het indoorseizoen goed gespeeld. Daar ben ik niet ontevreden over.” Hij moet vanavond laat dubbelen met Jan Siemerink, maar zal daarna zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten willen afreizen voor het Key Biscayne-toernooi in Florida, voor hij in Barcelona de Davis Cup zal spelen tegen Spanje. “Het is wel lekker om naar Miami te gaan. Het wordt tijd de zon op te zoeken na al die kou hier.”

Zijn tegenstander Goran Prpic kwam nog wat zout in de wonde wrijven. “Stel je voor”, zei Prpic, “dat je de finale in Stuttgart speelt, met vijf sets en een dubieuze ingreep van de scheidsrechter en dan moet je hier in een hal spelen tegen een gravelspecialist, een zekere Prpic.” Zo wil Prpic het graag, onderschat worden. Maar hij had een dag eerder al aan zijn landgenoot Goran Ivanisevic, met wie hij op de Olympische Spelen brons won in het dubbelspel, laten weten dat hij Krajicek ging verslaan. Prpic had de afgelopen drie toernooien tegen een overwinnig zitten aanhikken, hij had zelfs een aantal matchpoints verspeeld. Daarvoor had hij zelfs tweeëneenhalve maand helemaal geen tennisracket aangeraakt. “Geen zin”, zei hij. Indoor is trouwens sowieso niets voor hem. Prpic snakt naar het begin van het gravelseizoen. Twee jaar geleden stond Prpic nog in de top twintig. Toen gooide de oorlog in Joegoslavië zijn speelschema in de war en raakte hij van slag. Hij speelde een half jaar niet en zakte af naar plaats 90 op de wereldranglijst.

    • Remmelt Otten