Servische schepen blokkeren Donau bij IJzeren Poort

BOEKAREST, 25 FEBR. In een nieuwe escalatie van het Roemeens-Joegoslavische conflict over de naleving van de VN-sancties tegen Joegoslavië hebben Joegoslaven gisteren de Donau geblokkeerd.

Gisteren, aan de vooravond van het bezoek van de Joegoslavische president, Dobrica Cosic, aan Boekarest, ontzegden de Roemeense autoriteiten twee Joegoslavische duwboten, de Bihac en de Orasac, met elk zes bakken de doorvaart bij de stuwdam van de IJzeren Poort II. Uit protest tegen de beslissing legden de twee Joegoslavische kapiteins hun twaalf bakken dwars op de rivier, als gevolg waarvan de doorvaart geheel werd belemmerd. Diverse bakken zijn met benzine geladen. De Joegoslaven waren met hun lading op weg van de Servische haven Prahovo naar een andere Servische haven en waren bij de IJzeren Poort aangewezen op doorvaart door de Roemeense sluis - dit omdat die aan de Servische kant nog niet functioneert.

Roemenië mag op grond van de VN-sancties tegen Joegoslavië geen konvooien doorlaten met goederen die onder de sanctiebepalingen vallen. In het verleden zijn de Joegoslaven er herhaaldelijk in geslaagd zich met uit de Oekraïne ingevoerde goederen aan controle door de Roemenen en Bulgaren te onttrekken en Prahovo te bereiken; in sommige gevallen hebben ze zelfs gedreigd de lading - veelal olie of benzine - op te blazen als die zou worden gecontroleerd. Uit wraak voor de Roemeense pogingen de lading te controleren heeft Joegoslavië bij herhaling Roemeense Donauschepen in Servische havens aan de ketting gelegd.

De Joegoslaven trachten nu de uit de Oekraïne aangevoerde lading van Prahovo naar het stroomopwaarts gelegen Smederevo te vervoeren. In Prahovo zijn geen losfaciliteiten. Om in Smederevo te komen moeten de schepen echter door de Roemeense sluis van de IJzeren Poort, het enige punt waar de Roemenen daadwerkelijk in staat zijn schepen tegen te houden.

Het conflict zal hoog op de agenda staan als vandaag de Joegoslavische president in Boekarest met de Roemeense autoriteiten praat. (Reuter)