Opnieuw Zweedse bank in rode cijfers

Svenska Handelsbanken, de op één na grootste bank van Zweden, heeft de winst van 2,8 miljard kroon in 1991 in het afgelopen jaar zien omslaan in een verlies van 840 miljoen kroon (202 miljoen gulden).

Zoals ook bij andere banken speelde de malaise in de onroerend-goedsector parten. Het verlies op de kredietverlening nam toe van 3,2 miljard tot acht miljard kroon (192 miljoen gulden), ofwel 2,8 procent van de verstrekte leningen. Bij andere Zweedse grote banken ligt dit op ruim zes procent. Deskundigen verwachten dat Svenska Handelsbanken zo ongeveer de enige grote Zweedse bank is die zonder staatssteun overeind kan blijven. De Zweedse regering pompte reeds voor 16,75 miljard gulden steun in onder meer Nordbanken, Gota Bank en Första Sparbanken terwijl enkele dagen geleden werd een reddende hand werd uitgestoken naar de grootste bank in Zweden, de Skandinaviska Enskilda Bank (SE Banken), die vooral in de kredietverlening desastreuze verliezen bekend maakte.