"Noord-Korea heeft genoeg materiaal voor produktie atoombom'

WASHINGTON, 25 FEBR. Noord-Korea heeft voldoende nucleair materiaal geproduceerd om ten minste één atoombom te kunnen maken, maar houdt die produktie verborgen voor een internationaal inspectieteam.

Dit zei de nieuwe directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, R. James Woolsey, gisteren in zijn eerste verklaring voor het Congres. DeNoordkoreaanse capaciteit om plutonium te produceren is op het ogenblik een van de grootste zorgen van de CIA, aldus Woolsey. Hij voegde daaraan toe dat Noord-Korea, dat al gemoderniseerde Scud-raketten aan Syrië en Iran heeft verkocht, nu “blijkbaar” een overeenkomst met Libië heeft gesloten voor de levering van ballistische raketten. (AP) Volgens een woordvoerder van het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) in Wenen wordt juist vandaag in een besloten zitting van het bestuur van het agentschap onderhandeld over een resolutie om Noord-Korea te dwingen al zijn nucleaire installaties en opslagplaatsen open te stellen voor inspecties. Het IAEA heeft om "speciale' inspecties verzocht, maar de Noordkoreaanse regering blijft dat weigeren, zo is begin deze week nog gebleken in een gesprek tussen de algemeen directeur van het IAEA, dr. Hans Blix, en de Noordkoreaanse minister Choi Haik Gun. Het IAEA eist speciale inspecties omdat het “significante inconsistenties” heeft ontdekt bij metingen en het onderzoek van monsters van atoommateriaal in Noord-Korea. De inspecteurs willen toegang krijgen tot twee locaties om een compleet beeld te krijgen van de nucleaire activiteiten.

Vorig jaar is Noord-Korea akkoord gegaan met veiligheidsinspecties door IAEA-teams (een zogenoemde safeguard-overeenkomst). Bij metingen door de teams is het vermoeden gerezen dat informatie over de opslag van afval dat is ontstaan bij de opwerking van kernbrandstof wordt achtergehouden. Het IAEA vermoedt dat dit afval op andere plaatsen dan voor inspectie zijn opgegeven ligt opgeslagen.

Noord-Korea is sinds kort partij bij het Non-proliferatieverdrag (verdrag tegen verspreiding van kernwapens - NPV), waarin het IAEA een centrale rol speelt als controleur. Door de ervaringen met het geheime atoomprogramma van Irak heeft het IAEA aan alle landen met inlichtingendiensten, zoals de CIA, gevraagd elke informatie over mogelijke activiteiten met atoomenergie te melden. De woordvoerder van het IAEA kan niet zeggen of de nieuwe CIA-directeur zijn informatie over Noord-Korea ook beschikbaar heeft gesteld. “Maar de Amerikaanse regering is vandaag actief bij het beraad over de resolutie over Noord-Korea betrokken”, aldus de woordvoerder.