Marc Overmars weet dat alom wordt gewacht op een terugslag in zijn loopbaan; "Elke dag een uurtje op de bank liggen'

UTRECHT, 25 FEBR. Marc Overmars kan zich deze week laten bijzetten in de eregalerij van Ajacieden die het Nederlands elftal hebben gehaald. In de gang naar de kleedkamers van het stadion in de Watergraafsmeer hangt een serie portretten van alle internationals uit de historie van de Amsterdamse club. De foto van de negentienjarige aanvaller uit Epe mag na gisteravond niet meer ontbreken. Al in de vierde minuten gaf Overmars zijn debuut extra glans toen hij Oranje tegen Turkije op voorsprong bracht na een actie van Wim Jonk. De linksbuiten bleef zich ook daarna onderscheiden. Dat deed de andere verrassende debutant, Johan de Kock, eveneens. Zij het aanvankelijk in negatieve zin omdat de Utrechter de strafschop veroorzaakte waaruit de Turken de gelijkmaker konden scoren.

Het cliché van "droomdebuut' gold dan ook meer voor Marc Overmars. Slechts twee debutanten scoorden in het oranjeshirt eerder twee keer in een wedstrijd. Dat waren Roetert van Go Ahead in 1923 en Van Leur (DOS) in 1938. Beiden troffen al na een minuut het net. Willy Brokamp smaakte net als Overmars het genoegen om in de vierde minuut een doelpunt te maken. Maar legendarische voetballers als Lenstra (tiende), Wilkes (vijfde), Appel (negende) en Cruijff (42ste minuut) konden Overmars niet overtreffen. De jonge Ajacied, die zijn directe tegenstander Recep bijna altijd kansloos liet in een persoonlijk duel, stond bovendien aan de basis van de derde Nederlandse treffer. “Ik heb van je genoten”, kreeg hij na afloop van bondscoach Dick Advocaat te horen.

De ontwikkeling van Marc Overmars voltrekt zich in snel tempo. Toen hij dit seizoen bij Ajax onder contract kwam had hij in het shirt van Willem II slechts 42 wedstrijden betaald voetbal gespeeld. De vleugelaanvaller is een produkt van het jeugdinternaat van Go Ahead Eagles. Daar kreeg hij vanaf zijn veertiende onderdak, na aanvankelijk lid te zijn geweest van SV Epe. In Deventer vertoefde hij drie jaar. Tot trainer Piet de Visser en scout Frans Bouwmeester hem ontdekten in een juniorenwedstrijd van hun club Willem II tegen Go Ahead.

“Daarna zijn we hem gaan volgen”, kan de inmiddels gestopte Piet de Visser zich herinneren. “We zagen al spoedig dat hij bulkte van het talent. Dat hij over spelinzicht en snelheid beschikte. Ik kreeg ruzie met mijn bestuur omdat Willem II vijf ton voor hem moest betalen. Dat was voor een onbekende jeugdige voetballer relatief veel geld. Maar ik vond die jongen zo'n verademing.”

Overmars speelde bij Willem II zowel rechts- als linksbuiten. Dat sprak Ajax-trainer Louis van Gaal, die van multifunctionele spelers houdt en hem ook al kende uit zijn tijd als jeugdtrainer, wel aan. Afgelopen zomer werd hij voor 1.7 miljoen gulden door de UEFA-Cuphouder naar Amsterdam gehaald. Een transfer die op 22 april in Zeist nog een nasleep krijgt voor de arbitragecommissie. In het bijzijn van De Visser werd er in het contract dat Overmars destijds tekende voor Willem II een clausule ingebouwd die erin voorzag dat hij 12.5 procent zou opstrijken van een eventuele transfersom. Maar volgens de club uit Tilburg heeft Overmars later in het bijzijn van Jan Reker en commercieel directeur Frans van Dommelen een verklaring getekend dat hij afstand wilde doen van zijn deel. De voetballer zegt niet te hebben geweten wat de consequenties hiervan waren. Willem II weigert nog steeds de twee ton uit te betalen aan Overmars.

Bij Ajax gaat het Overmars ondertussen zo voor de wind dat hij loonsverhoging heeft gevraagd. Het contract dat hij deze zomer tekende was nog bescheiden gehouden. Van Gaal zag in hem een investering voor de toekomst. Bij zijn binnenkomst in De Meer kreeg Overmars te horen dat hij moest concurreren met vier spitsen: Roy, Davids, Petersen en Van Loen. Maar na een paar maanden had hij de vleugel in feite voor het uitkiezen.

Voorkeur voor een bepaalde vleugel zegt hij niet te hebben. Overmars is tweebenig. Zijn ontdekker Piet de Visser zegt dat zijn voorzet van links beter aankomt dan van rechts, terwijl zijn rechterbeen toch het sterkste is van de twee.

Zijn passeertechniek is simpel maar effectief. Hij tikt de bal langs een tegenstander en klopt hem vervolgens op snelheid. Zo vliegt hij als een schicht de hele wedstrijd langs de lijn. Met zijn 1.73 meter en schoenmaat 39 behoort hij tot de categorie kleine voetballers. “Mijn kracht is mijn explosiviteit”, zegt Overmars.

Verdedigers weten vaak geen raad met zijn snelheid. Uit pure wanhoop begaan ze een overtreding die niet zelden leidt tot een gele kaart. En ook wel twee, want vier keer werd een verdediger na een overtreding tegen Marc Overmars dit seizoen van het veld gestuurd. Reijners van MVV, Jansen van Fortuna, Verhoeven van FC Den Bosch en Van Halst van FC Twente. “Ik laat me nooit expres vallen.” De Turk Recep kreeg in stadion Nieuw-Galgenwaard een gele kaart.

Fysiek moet hij sterk in elkaar zitten. Het pittige programma van Ajax, veel zwaarder dan dat van Willem II, heeft nog niet zijn tol geëist. De verwachte terugslag blijft uit. “Ik weet dat iedereen daar op zit te wachten. Maar ik zorg goed voor mezelf. Ik probeer zoveel mogelijk rust te nemen. Ik ga elke dag na de training een uurtje op de bank liggen. Ik ken m'n lichaam nu veel beter dan voorheen.”

    • Erik Oudshoorn