Levenslang geëist voor moord, pogingen tot moord en overvallen

MAASTRICHT, 25 FEBR. Officier van justitie mr. L. Ummels eiste gisteren voor de rechtbank in Maastricht de maximale straf, levenslang voor de 39-jarige Heerlense modefotograaf Ricardo de la B.. De officier achtte bewezen dat B. één moord had gepleegd en twee pogingen tot moord. Verder achtte de officier hem schuldig aan het medeplegen van twee liquidaties en aan het organiseren van twee gewapende overvallen, waarbij een dode viel. Alle moorden waar De la B. bij was betrokken speelden volgens de officier in het milieu van de georganiseerde criminaliteit.

De la B. wordt ervan verdacht in 1987 in Elslo, gemeente Stein, de 28-jarige Jan Collard te hebben doodgeschoten. Met een heksenmasker vermomd zou hij vier maal door een raam van Collards woning met een riotgun hebben geschoten. Tegen de man die toen in de vluchtauto van De la B. zat, Ton van der S., eiste de officier vorige week eveneens levenslang. Volgens een verklaring van Van der S. werd deze moord in opdracht van Harry van Mulken uitgevoerd. Relaties van Collard zouden vervolgens De la B. weer benaderd hebben voor de liquidatie van Van Mulken.

Bij de moord op Van Mulken (38) eind 1987 in Geleen schoot De la B. niet zelf op het slachtoffer maar Van der S.. Van der S. was naar zijn zeggen door De la B. voor de aanslag geschminkt en van pruik, snor en vuurwapen voorzien.

In 1989 werd in Heerlen Louis Schneider in zijn Mercedes door een salvo uit een machinepistool om het leven gebracht. Weer was de schutter Van der S., die de opdracht hiertoe van De la B. zou hebben gekregen. Van der S. zou Van Mulken en Schneider vermoord hebben omdat De la B. hem een topfunctie in een misdadige organisatie in het vooruitzicht had gesteld en omdat hij bang was voor De la B..

De la B. wordt er eveneens van verdacht een overval georganiseerd te hebben op een groep drugleveranciers. Bij deze "ripdeal' werd 6,5 kilo cocaïne gestolen. De drughandelaren werden door Van der S. en - de inmiddels eveneens gedetineerde - Frans C. vastgebonden. Eén van hen, een Colombiaan, wist zich echter te bevrijden en viel de overvallers aan. Bij het gevecht dat ontstond werd hij gedood. Ook wordt hij ervan verdacht het brein te zijn geweest achter de overval door Frans C. en Van der S. op een familie in Hoensbroek. Ten slotte worden hem twee mislukte bomaanslagen in 1988 en '89 op een Heerlenaar ten laste gelegd, alsook twee eerdere, mislukte pogingen tot moord op Collard en Schneider.

Uit psychiatrische rapporten komt De la B. naar voren als iemand met een hoge intelligentie en een toonbeeld van koelbloedigheid en zelfcontrole. De raadsvrouw van De la B., mr. M. Hogervorst, wees erop dat haar cliënt in eerdere rapporten weliswaar "opvliegend' was genoemd, maar ook "hulpvaardig en aardig'. De jaren die hij tussen zijn 17de en 27ste in gevangenissen doorbracht zouden hem echter gemaakt hebben tot het "wandelende kruitvat' dat hij nu zou zijn. De la B. beriep zich tijdens de zitting op zijn zwijgrecht. Hij heeft geen verklaring afgelegd over wie zijn opdrachtgevers waren.