Leider Italiaanse Republikeinen is ook afgetreden

ROME, 25 FEBR. De leider van de Italiaanse Republikeinse partij, Giorgio La Malfa, is vanmorgen afgetreden omdat zijn naam is gevallen in het onderzoek naar de corruptieschandalen.

Na de socialistische leider Bettino Craxi is La Malfa de tweede partijsecretaris die opstapt wegens de smeergeldaffaire. Hij heeft vanmorgen een avviso di garanzia ontvangen, een formeel bericht van de justitie dat er een onderzoek tegen hem wordt ingesteld. De partijleider wordt niet verdacht van corruptie, zoals Craxi, maar van overtreding van de wet op de financiering van politieke partijen.

De kleine Republikeinse partij is lang beschouwd als de politieke spreekbuis van de ondernemers. De partij heeft tot 1991 steeds in het kamp van de regeringspartijen gestaan, de christen-democraten en de socialisten, maar koos twee jaar geleden voor de oppositie uit protest tegen het uitblijven van politieke en economische hervormingen. La Malfa, die vorig jaar campagne heeft gevoerd met de slogan "de partij van de eerlijken' was een van de voortrekkers in de beweging voor politieke vernieuwing.

Afgelopen weekeinde is een van de naaste medewerkers van La Malfa gearresteerd, Giorgio Medri. De Republikeinse partij was tot dusverre vrijwel buiten de smeergeldschandalen gebleven. Maar verscheidene verdachten in de smeergeldschandelen hebben tegen de justitie gezegd dat de Republikeinen ook een deel van de steekpenningen hebben ontvangen. Het was vanmorgen nog onduidelijk wie de opvolger wordt van Giorgio La Malfa, de zoon van Ugo La Malfa, een politicus die een belangrijke rol heeft gespeeld in de jaren zestig en zeventig.

Vanmorgen is ook de vooraanstaande financier Giampiero Pesenti gearresteerd, president van de holding Italcementi, op verdenking van corruptie.

    • Marc Leijendekker