Komrij krijgt Hooftprijs voor essays

AMSTERDAM, 25 FEBR. De P.C. Hooftprijs 1993 voor beschouwend proza is toegekend aan de schrijver Gerrit Komrij voor zijn essays en columns, die onder andere in NRC Handelsblad verschijnen. De prijs, 75.000 gulden, wordt in mei uitgereikt. De winnaar krijgt verder een borstbeeld van P.C. Hooft en 50.000 gulden voor een bijzonder literair doel.

De jury, bestaande uit Carel Peeters, W. Bronzwaer, Maarten van Buuren, Jaap van Heerden en Willem Otterspeer, heeft Komrij bekroond vanwege de omvang van zijn essayistisch werk, zijn "sublieme literaire kwaliteit' en zijn vitaliteit. “Hij heeft het genre beoefend zonder hiërarchie in zijn aandacht en alles waardig gekeurd om te worden opgemerkt, van het verhevenste tot het triviaalste, van pulpstrips tot Scientology, van kunstkritiek tot homoseksualiteit, van feminisme tot de verfijndste esthetiek”.

Gerrit Komrij, geboren op 30 maart 1944, is een van de jongste winnaars uit de geschiedenis van de P.C. Hooftprijs. Vanuit zijn huis in Portugal zegt hij de bekroning "enig' te vinden. Hij is blij dat hij de prijs nu al krijgt. “Meestal leidt dit soort bekroningen, net als het verschijnen van drie delen verzameld werk, tot stilte.” Hij vermoedt dat hij de prijs voor zijn beschouwend werk en niet voor zijn gedichten krijgt, omdat hij de laatste tien jaar geen poëzie meer heeft gepubliceerd. “Dat raakt dan vergeten.” Komrij zal tijdens de boekenweek Nederland bezoeken ter gelegenheid van het verschijnen van zijn autobiografische werk Intimiteiten. In het najaar komt zijn roman Dubbelster uit.