Groei Franse economie eind '92 gedaald

PARIJS, 25 FEBR. Ook Frankrijk wordt meegetrokken in de verslechtering van de economische situatie in Europa. Het bruto binnenlands produkt (bbp) verminderde in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar met 0,5 procent. Dit blijkt voorlopige gegevens van het Franse bureau voor statistiek, die gisteren zijn gepubliceerd. Het was het slechtste kwartaalcijfer sinds de eerste drie maanden van 1987.

Over het gehele jaar was er een economische groei van 1,6 procent tegen 0,6 procent in 1991. Dat was minder dan de door de regering geraamde twee procent. De cijfers betekenen een nieuwe tegenslag voor de regerende socialisten, die bij de verkiezingen van eind volgende maand waarschijnlijk een verpletterende nederlaag moeten slikken.

De Franse economie deed het tot nu toe relatief goed in Europa dankzij de export. In het vierde kwartaal verminderde de uitvoer echter met 1,4 procent na een groei van 0,4 procent in het derde kwartaal. Dat is vooral toe te schrijven aan de koersstijging van de Franse franc ten opzichte van andere valuta's.

Over het gehele jaar was er een exportgroei van 4,7 procent tegen 3,6 procent in 1991. De toeneming van de import verminderde van 2,9 tot 1,4 procent. Daardoor sloeg het tekort op de handelsbalans van 29,55 miljard franc in 1991 om in een recordoverschot van 30,55 miljard franc (10,1 miljard gulden) in het afgelopen jaar. (Reuter, AFP, ANP)