Geen octrooi Microsoft op Windows

ROTTERDAM, 25 FEBR. De Amerikaanse regering heeft een verzoek van het softwareconcern Microsoft voor een patent op het gebruik van de naam Windows voorlopig afgewezen.

De term Windows is volgens de autoriteiten in het computerjargon zo ingeburgerd dat het bedrijf de naam niet exclusief mag voeren. Het besluit betekent een enorme commerciële strop voor Microsoft. Windows is momenteel het best verkopende computerprogramma van het concern.

Microsoft heeft al laten weten tegen het besluit in beroep te gaan. Het bedrijf heeft Windows ontworpen om pc's die dezelfde programma's verwerken als IBM-computers net zo gebruikersvriendelijk te maken als de Macintosh-modellen van Apple. In 1992 alleen al zijn twaalf miljoen Windows-pakketten verkocht.

Microsoft wil dat andere programmeurs die software ontwerpen voor Windows een licentie verwerven, zodat het concern controle houdt over de inhoud van de programma's. Tegenstanders menen dat het woord Windows net zo veel wordt gebruikt als “licht bier”, een aanduiding waarvoor het Amerikaanse patentbureau in het verleden ook geen exclusiviteit heeft toegekend. Microsoft meent echter dat Windows expliciet wordt geassocieerd met zijn produkten.

Het concern is in de VS al enige tijd onderhevig aan kritiek van concurrenten en consumentenorganisaties die het verwijten zijn dominante positie op de software-markt te misbruiken. De federale handelscommissie FTC besloot deze maand geen stappen te nemen tegen het bedrijf naar aanleiding van klachten over concurrentiebelemmering, volgens de Wall Street Journal omdat de stemmen in de commissie staakten. Micosoft-topman Bill Gates heeft ooit gezegd dat zijn bedrijf streeft naar “een natuurlijk monopolie”.