Foto: ZOETERMEER - Ongeveer 1.200 werknemers in ...

Foto: ZOETERMEER - Ongeveer 1.200 werknemers in de metaalindustrie hebben in Zoetermeer vanmorgen gedemonstreerd voor collectieve compensatie van de verlaagde WAO-uitkeringen.

De metaalwerkgevers (FME) en de bonden onderbraken hun overleg over een nieuwe CAO voor de 200.000 werknemers in de grootmetaal. De demonstranten boden FME-voorzitter J.L. van den Akker een petitie aan waarin om een goede CAO mét WAO-reparatie wordt aangedrongen. Ter onderstreping van hun “geprikkelde” stemming over het stagnerende CAO-overleg gaven ze hem bovendien twee cactussen en een schaal bitterkoekjes. De metaalwerkgevers wijzen collectieve reparatie van het WAO-gat af. Het vormt het voornaamste struikelblok in het CAO-overleg. In de vanmorgen gestarte vijfde onderhandelingsronde was men aan het begin van de middag niet verder gekomen dan een orde-debat over de rest van de ageda. De vakbonden willen vandaag zaken doen over WAO-reparatie. Daarbij gaat hun voorkeur uit naar een bijverzekering, die in de aanloop wordt gebaseerd op een omslagstelsel en na verloop van tijd op een kapitaaldekkingsstelsel. De premie zou dan geleidelijk oplopen van 0,1 procent dit jaar tot 2 procent in het jaar 2005. (Foto Roel Rozenburg)