Floriade sluit af met verlies van 8 miljoen

DEN HAAG, 25 FEBR. De tuinbouwtentoonstelling Floriade die vorig jaar in Zoetermeer werd gehouden, heeft volgens een voorlopige berekening een verlies opgeleverd van acht miljoen gulden. De gemeenten Den Haag en Zoetermeer, met wie de Floriade vooraf had afgesproken dat zij een eventueel exploitatietekort zouden dekken, moeten waarschijnlijk elk vier miljoen gulden betalen. De oorzaken zijn volgens de organisator de tegenvallende uitgaven door bezoekers. Er was geschat dat zij meer geld uit zouden geven aan nevenattracties, toiletten en parkeren. Ook is er meer gebruik gemaakt van voordelige passe-partouts dan was verwacht. Deze tegenvaller was volgens een woordvoerder van Floriade niet te voorzien. “De uitgaven zijn niet overschreden, de inkomsten zijn alleen verkeerd ingeschat.”

De Floriade overlegt nog met organisaties die geprofiteerd hebben van de tentoonstelling of zij ook een deel van het verlies willen betalen. Toen de Floriade in oktober vorig jaar de poorten sloot, werd gesproken van een groot succes door het grote bezoekersaantal van ruim drie miljoen mensen. Toen werd nog verwacht dat de uitkomsten van de eindafrekening globaal zouden sporen met de begroting. “Je kunt je echter afvragen of twee gemeenten de lasten moeten dragen van iets waar heel Nederland heeft geprofiteerd”, aldus de woordvoerder van Floriade. “Ruim een miljoen buitenlanders die anders niet naar nederland zouden zijn gekomen, bezochten de Floriade. Heel nederland heeft hierdoor een toeristische impuls gekregen. In totaal is bovendien 900 miljoen gulden besteed aan onder andere logies in hotels. Ongeveer 65 procent van dit bedrag is buiten de provincie Zuid-Holland uitgegeven.”

Beide gemeenten en de Floriade noemen de tuinbouwtentoonstelling ondanks alles een succes. Het bezoekersaantal, geraamd op 2,9 miljoen werd ver overtroffen met 3,3 miljoen bezoekers.

Een woordvoerder van Den Haag zegt dat de gemeente graag een succesvol evenement in haar contreien heeft. “Wij twijfelen niet aan het succes van de tentoonstelling”, aldus de gemeentewoordvoerder. “Als er nog eens een Floriade zou worden gehouden, moet alles alleen wat scherper worden geraamd.”