EMU

Volgens het hoofdartikel in NRC Handelsblad van 17 februari moeten lidstaten die tegen het einde van de eeuw aan het avontuur van een gemeenschappelijke munt willen meedoen, aan de straffe criteria voor de Economische en Monetaire Unie (EMU) voldoen.

Maar reeds tijdens "Maastricht' kon men van ingewijden horen dat premier Martens van België informeel de toezegging had gekregen dat België zou kunnen toetreden tot de EMU ongeacht de buitensporig hoge staatsschuld die ver uitrijst boven die criteria. Die toezegging werd enige maanden geleden bevestigd toen een aantal lezers van "De Standaard' ex-premier Martens konden ondervragen. Met enige nadruk werd dit in die Vlaamse krant vermeld. Twijfel is uitgesloten!

Waarom houdt Nederland zich almaar bezig met de criteria voor de EMU als zelfs België die terzijde kan leggen? De zestig-procentsnorm kan volledig buiten de politieke discussie blijven als men in Nederland iets wil doen aan de tegenvallende economie.

    • Mr. M. Heinsius